Danko trvá na zvýšení minimálnej mzdy a zavedenia minimálneho dôchodku
12 | 10 | 2019 I TASR
Podanie pomocnej ruky tej najkrehkejšej časti obyvateľstva a tiež podpora podnikateľského prostredia. To boli len niektoré ciele Slovenskej národnej strany počas jej funkčného obdobia vo vláde. Faktom je, že dnes môžu národniari hrdo vyhlásiť, že sa im podarilo presadiť niekoľko významných mechanizmov, ktoré prispeli k zvýšeniu životnej úrovne ľudí. A na ďalších vylepšeniach pracuje.

Na koaličnom stole je v súčasnosti debata o stanovení výšky minimálnej mzdy na rok 2021. Predseda SNS Andrej Danko hovorí o tomto návrhu pozitívne, avšak jedným dychom dodáva, že pomôcť sa musí aj našim seniorom.

"Celý život dreli, pracovali a my im neumožníme prežiť dôstojnú jeseň života? Kto by mal tú odvahu sa ísť postaviť našim milovaným seniorom a do očí im povedať, že im nezvýšime dôchodok?" pýta sa. Preto chce po zrušení koncesií pre dôchodcov, iniciovať práve zavedenie minimálneho dôchodku.

Pavol Jesenský: Potraviny zdražejú pre minimálnu mzdu, SNS sa zobudila neskoro
Vyplakávanie Andreja Danka nad zvýšením minimálnej mzdy je falošné. O tomto návrhu totiž vedel niekoľko mesiacov, ale ozývať sa začal až po schválení návrhu vládou (bez hlasov ministrov za SNS a ministra spravodlivosti za Most-Híd Gábora Gála). Ak... Čítať ďalej
04 | 10 | 2019 | Pavol Jesenský


"Pozerajme sa dopredu, hľadajme nové výzvy a spôsoby, ako dať ľuďom do ruky viac peňazí. To je naša práca. Zlepšiť životnú situáciu u ľudí, ktorí nám dali mandát," apeluje šéf národniarov. Minimálny dôchodok by mal byť, podľa jeho slov, naviazaný iným spôsobom. A to namiesto určeného percenta sumy životného minima pre jednu osobu, na určené percento sumy priemernej mzdy.

Tá logicky vyplýva z hospodárstva štátu za kalendárny rok, ktorý dva roky predchádza danému kalendárnemu roku. "Ak by sme sa bavili o konkrétnych číslach, malo by ísť o zvýšenie vo výške 33 percent priemernej mesačnej nominálnej mzdy v hospodárstve. Pre SNS je to principiálna vec," zdôrazňuje Andrej Danko.

Zároveň dodáva, že ide o natoľko citlivý návrh, že nikto nemôže tvrdiť, žeby sa kvôli tomu šiel rozbíjať štátny rozpočet. "Nikto nemôže spochybniť, že pomoc našim dôchodcom je dobrá vec." Ak chce niekto podľa predsedu SNS presadiť minimálnu mzdu, mal by tiež pristúpiť na schválenie jeho návrhu o minimálnom dôchodku.

"Trvám na tom, že schválenie minimálnych dôchodkov je podmienkou toho, aby sme podporili novelu o minimálnej mzde. Presadiť k nej však chcem aj zavedenie odpočítateľnej položky. Povedané laicky, ak rastie minimálna mzda, rastie aj odpočítateľná položka. Cieľom je, aby mali občania na výplatnej páske viac "čistých" peňazí. Pracujeme pre ľudí. To by si mali uvedomiť všetci tí, ktorí sedia v parlamente. Jediné, čo ma mrzí je to, že sa to zrejme podarí až od roku 2021, a nie už od budúceho roka, ako som to navrhoval," uzavrel rozhodne šéf národniarov.