Vojna, sankcie alebo dohoda: Trump tvrdí, že USA majú s Tureckom v Sýrii „tri možnosti“
11 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Americký prezident Donald Trump stanovil pre Washington tri možnosti ako riešenie pre turecký vpád do Sýrie, vrátane „dohody“ medzi Ankarou a kurdskými milíciami, ktoré sú spojencami s USA.


Americký prezident poznamenal, že Kurdi a Tureci „bojujú proti sebe už 200 rokov“, a že žiadne americké jednotky nie sú v oblasti Sýrie napadnuté tureckými jednotkami. Prezident USA na Twitteri uviedol možnosti svojej administratívy.



Jednou z možností bolo „poslať tisíce vojakov a vyhrať“. Ďalšou možnosťou je „zasiahnuť Turecko veľmi tvrdo“ sankciami. A poslednou možnosťou je „sprostredkovanie dohody medzi Tureckom a Kurdmi!“

Na otázku, ktorú možnosť Trump uprednostňuje, americký prezident odpovedal: „Dúfam, že to bude tá posledná.“

"Dúfam, že túto dohodu dokážeme sprostredkovať," uviedol vo štvrtok novinárom pred Bielym domom. "Turecko vie, kde stojím."

Tweety prichádzajú uprostred kritiky Trumpovej vlastnej strany, ako aj Demokratov za jeho údajnú „zradu“ Kurdov, pričom dávajú Ankare „zelenú“ pre operáciu Mierová Jar, aby zrealizovala „bezpečnú zónu“ pozdĺž hranice.

V pondelok Trump ohlásil presun amerických vojakov zo sýrsko-tureckého pohraničného regiónu. Kým Washington sa spoliehal na Kurdov v boji proti islamskému štátu (IS, predtým ISIS), Turecko považuje obe milície za teroristické organizácie.

Trump obhajoval svoje rozhodnutie vyhlásením, že chce vytiahnuť americké jednotky z „nekonečných vojen“ na Blízkom východe, pričom poznamenal, že IS je na „100 percent porazený“.

The Economist: Čínska „námorná cesta“ vyzerá viac defenzívnejšie ako imperialisticky
Staré porekadlo hovorí o Grékoch ako nesú dary, ale viac by sa to hodilo na Číňanov. Okolo roku 1400 viedol Čeng Che, admirál Mingovej ríše, sedem plavieb na juh a západ. Každému vodcovi, ktorého stretol, ponúkol poklad, ale iba ak uznali cisára, a... Čítať ďalej
10 | 10 | 2019 | Preklad: Marek Molnár