Republikáni chcú zaviesť zákon, ktorý má sankcionovať Turecko za ofenzívu v Sýrii
11 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Desiatky amerických republikánov majú predložiť návrh zákona, ktorý na Turecko uvalí nové sankcie za jeho vpád do severnej Sýrie a útoky na kurdských bojovníkov.


Skupina 29 republikánov v americkej snemovni na čele s Lizou Cheneyovou oznámila, že na Ankaru uvalí nové sankcie v reakcii na jej vojenské operácie pozdĺž sýrsko-tureckých hraníc, kde Turecko dúfa, že vytvorí bezpečnú zónu, a vyčistí ju od kurdských bojovníkov.

"Prezident Erdogan a jeho režim musia čeliť vážnym následkom ich nemilosrdného útoku na našich kurdských spojencov v severnej Sýrii, ktorí utrpeli tisíce obetí v boji proti ISIS," uviedla Cheneyová vo vyhlásení. "Ak máme s Tureckom zaobchádzať ako so spojencom, musí sa aj on začať správať ako spojenec."

Vo Washingtone došlo k zriedkavému obojstrannému hnevu proti Ankare po začatí operácie Mierová Jar v severnej Sýrii, a taktiež kritike prezidenta Donalda Trumpa, ktorý stiahol americké jednotky z tejto oblasti.

Začiatkom štvrtka americký prezident Donald Trump prehlásil, že USA má tri možnosti ako sa vysporiadať s Tureckom. Jednou z možností je „poslať tisíce vojakov a vyhrať“. Ďalšou možnosťou je „zasiahnuť Turecko veľmi tvrdo“ sankciami. A poslednou možnosťou je „sprostredkovanie dohody medzi Tureckom a Kurdmi!“ Na otázku, ktorú možnosť Trump uprednostňuje, americký prezident odpovedal: „Dúfam, že to bude tá posledná.“

Washington niekoľko rokov podporoval Kurdov v boji proti islamskému štátu (IS, predtým ISIS) v Sýrii, aj napriek hlasným námietkam Turecka.

Kroky Turecka rozhnevali dokonca aj Európu. Nórsko pozastavilo všetky nové dodávky vojenského arzenálu a Španielsko hrozí podobnými krokmi, ak sa ich ofenzíva zintenzívni.

Vojna, sankcie alebo dohoda: Trump tvrdí, že USA majú s Tureckom v Sýrii „tri možnosti“
Americký prezident Donald Trump stanovil pre Washington tri možnosti ako riešenie pre turecký vpád do Sýrie, vrátane „dohody“ medzi Ankarou a kurdskými milíciami, ktoré sú spojencami s USA. Čítať ďalej
11 | 10 | 2019 | Marek Molnár