Neil Clark: Európa by nemala podceňovať výkon amerického softvéru
10 | 10 | 2019 I Preklad: Marek Molnár

Spoločnosť Adobe má prerušiť svoje služby pre Venezuelu kvôli sankciám USA, ktoré ukazujú, aké zraniteľné sú krajiny v „ohnivej línii“ v dôsledku ich závislosti od amerických softvérových produktov.


Všetci vieme o tvrdej sile USA. Tiež vieme veľa o americkej mäkkej sile (myslím tým Hollywood, rock-and-roll, Marvel comics a pod.). Ale existuje aj iný spôsob, ako sa USA snažia udržať vedúcu úlohu vo svetových záležitostiach. Hovorím tomu softvérová sila.

Operačný systém v počítači, ktorý vlastníte, je pravdepodobne americký. Je pravdepodobné, že vyhľadávací nástroj, ktorý používate na vyhľadávanie vecí, je tiež americký. Je taktiež veľmi pravdepodobné, že sociálne siete, do ktorých sa prihlasujete každý deň, sú tiež americké. Mohlo by to byť prehnané, ale nie je tomu zas tak ďaleko od pravdy, že „počítačový svet“, v ktorom všetci žijeme, a o ktorom Kraftwerk spieval pred takmer štyridsiatimi rokmi, je v podstate americký svet.

Práve táto závislosť od amerických softvérov a produktov gigantov zo Silicon Valley spôsobuje, že krajiny, ktoré si chcú udržať nezávislosť od Washingtonu, sú tak zraniteľné. Najnovšou obeťou projekcie softvérového výkonu v USA je Venezuela. Kalifornská spoločnosť Adobe, ktorá poskytuje napríklad nástroje na úpravu fotiek, ako sú Photoshop a Illustrator, a systém na správu dokumentov Acrobat Reader, oznámila, že 28. októbra budú všetky predplatené produkty vo Venezuele zrušené, a to bez náhrady.

Spoločnosť uvádza, že dostala výkonný príkaz od prezidenta Donalda Trumpa v auguste, ktorý, ako uvádza RT, v zásade zakazuje všetky transakcie medzi krajinami.

Môžte si predstaviť, aký dopad bude mať zákaz spoločnosti Adobe na podniky vo Venezuele. Bude zasiahnutá celá krajina a nielen prezident Maduro a jeho vláda. Pravdepodobne všetci dokážeme prežiť bez amerického jedla alebo amerických filmov. Môžeme sa však v každodennom živote skutočne zaobísť bez amerického softvéru?

Tu je niekoľko faktov, ktoré nám ukazujú, ako veľmi sa spoliehame na americké spoločnosti, keď zapneme naše telefóny iPhone.

* Microsoft Windows má 77,61% podiel na svetovom trhu operačných systémov, na druhom mieste je spoločnosť Apple, tiež z USA.

* Začiatkom roku 2018 spoločnosť Microsoft Outlook.com uviedla, že má 400 miliónov aktívnych používateľov.

* Od júna 2019 bolo Facebooku viac ako 2,41 miliárd mesačne.

* V 2. štvrťroku 2019 bolo 139 miliónov používateľov Twitteru.

* Google má 90,46% podiel na trhu s vyhľadávacími nástrojmi na celom svete a každý deň prijíma viac ako 63 000 vyhľadávaní za sekundu, čo predstavuje 2 bilióny vyhľadávaní ročne.

Nikto netvrdí, že vyššie uvedené americké spoločnosti neposkytujú zákazníkom skvelé služby. Ich kritika (a najmä Facebooku) je často nadradená a chýba jej rovnováha.

Problém je v tom, že postavenie na trhu gigantov Silicon Valley môže byť, a dokonca aj je, ovládané vládou USA, politickými agitátormi a lobistickými skupinami, pričom ich môžu využívať na dosiahnutie geostrategických politických cieľov. Keď USA sankcionujú krajinu, vedia veľmi dobre, aká je pravdepodobnosť, že táto krajina bude závisieť od amerických počítačových produktov. Je to ďalšia veľmi dôležitá páka (a hlavne v 21. storočí).

Existuje tiež politický tlak, ktorý bol vyvíjaný na tieto hi-tech spoločnosti, aby stiahli služby od používateľov z "oficiálne nepriateľských krajín". Pozrite sa na spôsob, akým zákonodarcovia vyzývali Facebook a Twitter, aby zakázali hlasy disidentov a uznali hystériu ruských „robotov“ po prezidentských voľbách v USA v roku 2016.

Predtým, ako sa tu neoprávnene obviním z „anti-amerikanizmu“, dovoľte mi uznať, že by to pravdepodobne urobil každý, kto by mal také dominantné postavenie na trhu. Avšak počítačová revolúcia nastala v USA.

Oplatí sa podotknúť, že úsilie o zmenu režimu vo Venezuele bolo podporené poslancom Európskeho parlamentu Guyom Verhofstadtom, a ďalšími európskymi „liberálmi“. Jeden by predpokladal, že je veľmi spokojný so zákazom služieb Adobe pre venezuelských zákazníkov.



Ale aby Verhofstadt a spol. neskončili s kyslým výrazom na ich tvárach. Pretože, ak sa dá softvérový zákaz použiť proti krajinám Latinskej Ameriky, je možné, že keď to bude potrebné, to urobia aj proti európskym krajinám.

Iba minulý týždeň sme videli, ako USA zaviedli 25% clá na francúzske vína, taliansky syr a škótsku whisky, pričom oznámili, že zvýšia o 10% clá na „veľké civilné lietadlá“. Francúzsky minister financií prehlásil, že Európa je „pripravená reagovať“ s odvetnými tarifami ako takými. Ak sa však EÚ dostane do úplnej obchodnej vojny s USA, nedá to americkej softvérovej sile zámienku urobiť krok?

Keby boli Európania rovnako inteligentní ako ich smartfóny, uvedomili by si, že sú zraniteľní a podľa toho by ďalej plánovali.

The Economist: Čínska „námorná cesta“ vyzerá viac defenzívnejšie ako imperialisticky
Staré porekadlo hovorí o Grékoch ako nesú dary, ale viac by sa to hodilo na Číňanov. Okolo roku 1400 viedol Čeng Che, admirál Mingovej ríše, sedem plavieb na juh a západ. Každému vodcovi, ktorého stretol, ponúkol poklad, ale iba ak uznali cisára, a... Čítať ďalej
10 | 10 | 2019 | Preklad: Marek Molnár