Čína je pripravená diskutovať o čiastočnej obchodnej dohode s USA
10 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Správy z médií o obchodných rokovaniach medzi dvoma najväčšími ekonomikami sveta, USA a Čínou, ktoré sa majú začať vo štvrtok, naznačujú, že Peking je pripravený rokovať o čiastočnej obchodnej dohode.


O prípadnej dohode sa bude môcť rokovať, ak Trumpova administratíva neuloží žiadne ďalšie tarify, informuje o tom portál Bloomberg, pričom cituje úradníka s priamou znalosťou o rokovaniach, a ďalej uvádza, že Peking by na oplátku ponúkol mierne ústupky, ako sú nákupy poľnohospodárskych výrobkov, ale na hlavné hraničné body medzi oboma stranami určite nepristúpi.

Zdroj tiež uviedol, že vyjednávači neboli optimistickí pri zabezpečovaní úplnej dohody, ktorá by ukončila obchodný konflikt.

Podľa Financial Times úradníci v Číne ponúkajú zvýšenie ročných nákupov poľnohospodárskych výrobkov USA o 10 miliárd dolárov ročne, aby dosiahli čiastočnú dohodu.

"Vicepremiér Li prichádza so skutočnými ponukami, nie je to len prázdne rokovanie. Číňania sú pripravení eskalovať," uviedol nemenovaný zdroj.

Washington a Peking sú zapletení do obchodného konfliktu už viac ako rok. V súčasnosti sa snažia dohodu uzavrieť, ale keď sa naposledy priblížili k dohode, bola zrušená na poslednú chvíľu a vyústila do ďalších vyšších taríf.

Obe krajiny sú teraz pripravené na obchodné rokovania na vysokej úrovni vo Washingtone vo štvrtok. Trump uviedol, že clá na dovoz z Číny sa budú zvyšovať 15. októbra, ak sa v dvojstranných obchodných rokovaniach nedosiahne žiadny pokrok.

Erdogan zaútočil na Sýriu a hovorí o "mierovej operácii"
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dal príkaz zaútočiť proti kurdským milíciám v severovýchodnej Sýrii. Ankara považuje kurdské milície za teroristov a tvrdí, že na dosiahnutie „mieru“ v regióne je potrebná ofenzíva. Čítať ďalej
09 | 10 | 2019 | Imrich Kovačič