ŠKANDÁL: FBI zadržala ruskú zákonodarkyňu na letisku v New Yorku. Moskva je pohoršená
07 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Výsluch FBI ruskej poslankyni pobúril Moskvu, a zároveň ju donútil si položiť otázku, či má Biely dom kontrolu nad svojím vlastným národným bezpečnostným mechanizmom, uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí v "pohoršenom" vyhlásení.


Ruská poslankyňa Inga Yumashevová bola zadržaná za účelom vypočúvania zo strany FBI. Federálny vyšetrovací úrad zadržal poslankyňu, počas toho, ako cestovala do USA, kvôli zúčastneniu sa na výročnom fóre vo Fort Ross Dialogue. Toto bol "najnovší nepriateľský incident zo strany USA", pri ktorom sa zamerali na ruskú úradníčku, pričom poškodili už tak napäté vzťahy medzi oboma národmi, prehlásilo ďalej ruské ministerstvo zahraničných vecí.

"Vyvoláva to v nás otázku: ,Americké orgány nemajú v úmysle normalizovať komunikáciu s Ruskom? Alebo len nie sú schopné kontrolovať činnosť svojich vnútroštátnych bezpečnostných služieb?"

Fórum je jedným z mála zostávajúcich miest, kde môžu Rusi a Američania priamo komunikovať medzi sebou a dohadovať sa, takže zadržanie Yumashevovej vníma Moskva ako „očividnú provokáciu“, ktorá bola organizovaná politickými silami vo Washingtone, pričom zrejme odmietajú všetky pokusy o opravu vzťahov, dodáva ministerstvo.

USA sa začínajú sťahovať z tureckých pohraničných oblastí v Sýrii, prehlásili Sýrske demokratické sily
Americké jednotky sa začali sťahovať z častí východnej Sýrie, pričom táto oblasť je hlavným cieľom Turecka, ktoré chce postaviť „Bezpečnú zónu“ na sýrskej pôde pozdĺž tureckých hraníc, ako bezpečnostné opatrenie proti sýrskym... Čítať ďalej
07 | 10 | 2019 | Marek Molnár