Turecké jednotky a obrnené vozidlá sa hromadia na sýrskej hranici po tom, ako Erdogan vyhlásil okamžitý vpád (VIDEO+FOTO)
06 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Turecko vyhlásilo posilnenie na sýrskych hraniciach po prehlásení prezidenta Erdogana o hroziacej vojenskej operácii proti kurdským militantom podporovaným Spojenými štátmi. Videá boli zdieľané na sociálnych sieťach, ale aj v národných televíznych programoch.


Vojenské konvoje boli zachytené na desiatkach fotografií a videí, čo potvrdzuje tvrdenie tureckých vodcov, že boli dokončené prípravy na vytvorenie tzv. „Bezpečnej zóny“ na sýrskej pôde pozdĺž tureckých hraníc, pričom operácia by mohla začať „už dnes alebo zajtra.“



Ďalšie obrnené vozidlá a jednotky boli poslané do pohraničného mesta Akcakale, pri Tell Abiad v Sýrii, potvrdzuje štátna televízia TRT.



Viaceré videá zdieľané na Twitteri ukazujú, ako sa v konvojoch pohybujú desiatky vojenských vozidiel a autobusov, ktoré sú údajne plné vojakov.



Podľa niektorých správ sú vrtuľníky tiež stále viac „aktívne“ vo vzdušnom priestore pohraničnej oblasti.



Ankara a Washington sa začiatkom augusta dohodli na vytvorení „mierového koridoru“ na uľahčenie návratu vyhostených Sýrčanov do severnej Sýrie - pokiaľ si Turecko neuvedomilo, že spoločné „pozemné a letecké hliadky s USA boli rozprávkou“.

Ani USA, ani Turecko sa neobťažovali konzultovať s Damaškom, ktorý opakovane zničil všetky snahy na zjavné udržanie územnej celistvosti Sýrie.

Naí Dillí chce, aby IT giganti podporili výrobu telefónov iPhone v Indii
India očakáva, že globálne IT giganty ako Apple, Foxconn a Flextronics zvýšia produkciu v Indií vďaka novým výhodným daňovým zákonom, ktorých cieľom je pritiahnuť výrobcov. Čítať ďalej
05 | 10 | 2019 | Marek Molnár