Cena zlata by sa v budúcom roku mohla vyšplhať až na 2000 dolárov, tvrdí globálny analytik
06 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Podľa Davida Rocheho, prezidenta a globálneho analytika spoločnosti Independent Strategy, by cena zlata mohla v budúcom roku prudko stúpnuť až na 2 000 dolárov (1 822 eur) za uncu.


Cena zlata pri okamžitom odbere sa v súčasnosti pohybuje okolo 1 500 dolárov (1 367 eur) za uncu.

“Cítim v kostiach, že poškodzovanie fiat mien centrálnymi bankami, sa bude len zhoršovať, čo bude mať za následok, že ľudia budú hľadať alternatívnu menu,” uviedol Roche vo štvrtok pre portál CNBC. “Zlato je dobrá alternatívna mena, pretože je bezpečná a jej vlastníctvo v porovnaní s platením záporných úrokov z vkladov nič nestojí,” ďalej uvádza Roche.

Výsledkom bude, že cena zlata pravdepodobne dosiahne výšku 1600 dolárov (1 457 eur) pred koncom tohto roka, než sa budúci rok posunie vyššie na 2 000 dolárov.

Pripomienky globálneho analytika prichádzajú uprostred politických krokov od hlavných centrálnych bánk, ktoré boli realizované v poslednom mesiaci.

Federálny rezervný systém USA v septembri znížil referenčnú úrokovú sadzbu pre jednodňové pôžičky na rozpätie 1,75% až 2% . Európska centrálna banka taktiež znížila svoju hlavnú úrokovú sadzbu vkladov na rekordne nízku úroveň 0,5%, pričom v rovnakom mesiaci začala nový rozsiahli nákupný program.

V Japonsku, kde sú krátkodobé úrokové miery už v zápornom pásme, Centrálna banka v októbri naznačila možnosť zmiernenia. „Budeme konať vzhľadom na zvyšujúce sa globálne riziká. Budúci mesiac dôkladne preskúmame ekonomický a cenový vývoj, aby sme sa rozhodli, či sa má zmierniť,“ uviedol guvernér centrálnej banky Haruhiko Kuroda.

Roche uviedol, že centrálne banky sa v súčasnosti „celkom oprávnene obávajú“ ďalšieho poklesu po tom, čo nedosiahli svoje inflačné ciele. Namiesto toho, aby si centrálne banky povedali dosť, to skôr vyzerá, že tvrdia presne toto: „Áno, musíme minúť veľa fiškálnych peňazí, ale mimochodom, môžeme vám pomôcť." Práve tento systém zasahuje do bankových zostatkoch na účtoch, a v konečnom dôsledku vláda bude môcť míňať peniaze.

“To je teraz nový systém ... myslím si, že presne toto sa stane. Preto kupujem zlato," dodal na záver Roche.

Obchod, veda a kultúra: Rusko a Venezuela majú v pláne vypracovať 10-ročný plán na spoluprácu
Rusko a Venezuela sa dohodli na rozvoji oficiálneho programu dlhodobej spolupráce. Tento dokument bude určovať obchodné, hospodárske, vedecké, technické a kultúrne vzťahy medzi krajinami. Čítať ďalej
06 | 10 | 2019 | Marek Molnár