"TECHNOLOGICKÝ POKROK": Tlačené elektronické tetovania môžu vylepšiť zdravotnú starostlivosť, ale dajú sa využiť aj vo vojne (VIDEO)
05 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Inžinieri vyvinuli metódu tlače elektronických zariadení priamo na ľudskú pokožku. Tento skvostný vynález by sa mohol použiť na vytvorenie vysoko technologických obväzov na zákazku a dokonca by sa mohol využiť v modernej vojne.


Vedci sa už roky snažia vytvoriť tzv. "Elektronické tetovanie", pričom najnovší vývoj predstavuje významný krok vpred pre túto zaujímavú technológiu.

Systém vytvorený výskumníkmi z Duke University je dostatočne jemný pre prácu na jemných povrchoch vrátane papiera a ľudskej koži. Výskumníci tvrdia, že by tento vynález mohol vydláždiť cestu pre elektronické tetovania pre „biologické značenie“, ktoré by sa využili na vytvorenie obväzov, pričom by obsahovali biosenzory špecifické pre konkrétneho pacienta.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=25&v=0kxvWtD3Ono

Vedci vyvinuli atrament obsahujúci strieborné nanočasti, ktorý je možný tlačiť priamo na pokožku pri nízkych teplotách pomocou aerosólovej tlačiarne. Tenká vrstva je suchá za menej ako dve minúty a funguje aj po viac ako tisícnásobnom ohnutí.

Jeden z vedcov, profesor Aaron Franklin, okrem „biologického značkovania“ uviedol, že tetovanie možno použiť na „jedinečné detekčné mechanizmy“, „elektroniku na zákazku“ a „prispôsobené obväzy“.

"Zamyslite sa nad vytvorením zákazkových obväzov obsahujúcich elektroniku, ako sú biosenzory, kde by zdravotná sestra mohla jednoducho prejsť na pracovnú stanicu a zaviesť pre pacienta presné funkcie, ktoré sú potrebné konkrétne iba preňho," uviedol Franklin. „Toto zariadenie má schopnosti, ktoré by to pomohlo uľahčiť."

Rovnako ako v prípade mnohých využití v zdravotníctve, už boli navrhnuté aj využitia aj pre vojakov. Ďalšia skupina vedcov z University of Minnesota vyvinula nízkonákladovú 3D tlačiareň, ktorá by umožňovala vojakom tlačiť na ruky senzory, ktoré by mohli v teréne rozpoznať rôzne nástrahy.

ANALÝZA: Porážka islamistov, 108 mŕtvych Rusov a strata záujmu
Zdroj: Kommersant Čítať ďalej
05 | 10 | 2019 | Zuzana Perželová
?fbclid=IwAR2fzt6QHR49BDhmkjw8OfMQ93zDS9-Mmljn0bPe5A6rzXogkEu0kZXbE-A