Popol Mahátmu Gándhího bol ukradnutý! Zlodeji sa vlámali do pamätníka v centrálnej Indii a za sebou zanechali značné škody
05 | 10 | 2019 I Ján Prokop

Neznámi zlodeji ukradli časť popola indického politika a bojovníka za národnú nezávislosť Mohandas Karamčandu (Mahátmu) Gándhího. V stredu sa vlámali výtržníci do pamätníka v centrálnej Indii kedy by Gándhí oslávil 150. narodeniny, informoval server BBC. Útočníci dokonca pokreslili vo svätyni zelenou farbou plagát s politickou podobizňou a napísali naň slovo "zradca".




Niektorí radikálny hinduisti sú dodnes presvedčení, že Gándhí, ktorý tiež vyznával hinduizmus, bol vo svojom boji za jednotu Indie príliš "promuslimský" a zradil tým tak hodnoty vlastného náboženstva.





Časť Gándhího popola bol po jeho smrti podľa hinduistickej tradície rozprášený do rieky, časť ale bola zachovaná a rozdelená medzi niekoľko pamätníkov po celej krajine. Zlodeji prenikli práve do jedného z nich v štáte Madhjapradéš.





"Skoro ráno som v deň Gándhího narodenín otvoril brány pamätníka. Keď som sa o jedenástej večer vrátil, zistil som, že popol chýba a Gándhího plagát je počmáraný, "citoval správca pamätníka indický server The Wire. Prípad začala vyšetrovať polícia.





Vyštudovaný právnik Gándhí sa narodil 2. októbra 1869. Jeho politika nenásilného odporu, ktorou sa snažil dosiahnuť nezávislosť Indie na Britániu, z neho urobila vzor pre milióny ľudí po celom svete. Mahátma (Veľký duch; tento titul sa začal používať v roku 1914) bol zastrelený hinduistickým extrémistom v roku 1948.


"Miluj, ignoruj nenávisť, a to dokonca aj v boji proti nenávisti": Čo sa môžeme naučiť od Mahátmu Gándhího
Komentár Neila Clarka: Čítať ďalej
03 | 10 | 2019 | Preklad: Marek Molnár