AKTUALIZOVANÉ: Sulík zvíťazil, Blahová bola vylúčená zo strany v tajnom hlasovaní (VIDEO)
05 | 10 | 2019 I Peter Bachan, TASR

Atmosféra na sobotňajšom nominačnom kongrese Slobody a Solidarity v Demänovskej Doline bola podľa predsedníčky poslaneckého klubu strany Natálie Blahovej napätá. Povedala to pre médiá počas hlasovania o kandidačnej listine do budúcoročných parlamentných volieb.


„V mnohých očiach bolo sklamanie... Nálady boli veľmi rôzne,“ dodala Blahová. Podľa predsedníčky poslaneckého klubu nie je príjemné, keď sa kandidačná listina rieši na takomto veľkom fóre.

„Mám názor, že takúto závažnú vec mala riešiť republiková rada. Lepšie sa dokáže dohodnúť 13 členov, ktorí sú zástupcami všetkých 218 členov, ako riešiť v 200-člennom auditóriu, kto a akým spôsobom bude na kandidačnej listine,“ uviedla.

K téme čítajte viac:

SAS: Nominačný kongres rozhoduje nielen o kandidátke, ale aj o vylúčení Natálie Blahovej zo strany
Nominačný kongres strany Sloboda a Solidarita (SaS) má dnes v Jasnej schváliť kandidačnú listinu do budúcoročných parlamentných volieb. Okrem predsedu strany Richarda Sulíka predložili svoje návrhy kandidačných listín aj ďalší štyria členovia... Čítať ďalej
05 | 10 | 2019 | SITA


Sobotňajší nominačný kongres SaS mal rozhodovať o piatich návrhoch kandidátok do volieb, štyri z nich počas rokovania navrhovatelia stiahli. „Zdôvodnenie bolo hlavne také, že táto kompetencia patrí republikovej rade. Tam by mala zostať a tam by sa mala kandidačná listina schvaľovať. V hre zostala jediná kandidačná listina, a to pána Sulíka, na ktorej nie je nikto z Demokratického jadra SaS,“ dodala Blahová.

Na programe kongresu bol tiež bod o vylúčení Blahovej zo strany. Ten Blahová vníma ako signifikantný tomu, čo sa deje v SaS.

Podpredseda strany Ľubomír Galko považuje Sulíkov návrh kandidátky za deštrukciu strany. „Táto kandidátka je kandidátka deštrukcie a rozkladu SaS. Toto je kandidátka, ktorá nasmeruje SaS mimo parlamentu,“ zdôraznil po rokovaní.

Za nonsens označil aj to, že v Sulíkovom návrhu ostalo niekoľko voľných miest, predsedovu kandidátku vníma ako nekompletnú a slabú. Poukázal aj na to, že priamo na kongrese sa niekoľkí ľudia vzdali kandidatúry.

Na otázku, či majú jeho kolegovia z platformy plán do budúcna, odpovedal tým, že stanovisko o svojej ďalšej politickej budúcnosti zaujmú počas niekoľkých dní.

AKTUALIZÁCIA: Natália Blahová bola vylúčená zo strany. Podľa nej je Sulík "hrobárom SaS". O ďalších krokoch bude Demokratické Jadro SaS informovať v najbližších dňoch.

"Poslankyňu za SaS Natáliu Blahovú vylúčili zo strany. Rozhodli o tom členovia SaS na sobotňajšom nominačnom kongrese. Po hlasovaní o tom informoval poslanec Ľubomír Galko spolu s ostatnými členmi platformy Demokratického jadra SaS. Blahová bola doteraz predsedníčkou poslaneckého klubu SaS," píše TASR.



AKTUALITA: Mika odstupuje zo Sulíkovej kandidátky kvôli "intrigám" Demokratického jadra SaS
Exriaditeľ RTVS Václav Mika odstupuje z kandidátky strany SaS do budúcoročných parlamentných volieb. Informoval o tom prostredníctvom listu členom strany, ktorý zaslal aj TASR. Čítať ďalej
03 | 10 | 2019 | Peter Bachan, TASR