Potápači objavili rímsku stroskotanú loď, ktorá bola plná dokonale konzervovaného vína, olivového oleja a džbánov kečupu (VIDEO)
04 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Rímske "lahôdky" strávili približne 1 800 rokov na dne Stredozemného mora, aby sa stali skutočnými „hodami“ pre archeológov, ktorí tvrdia, že narazili na jednu z najzachovalejších stroskotaných lodí.


Balearický inštitút námorných a archeologických štúdií uverejnil video, kde je možné vidieť stroskotanú loď a jej artefakty, ako aj zložitú prácu potápačov, ktorí ich zdvíhajú z hlbín mora.



"Tento vrak je jedným z najzachovalejších v celom Stredomorí skorej rímskej ríše," uviedlo ministerstvo kultúry Malorky.

Malé nákladné plavidlo sa zrejme potopilo neďaleko ostrova Malorky niekedy v 3. storočí nášho letopočtu, keď plávalo z južných Pyrenejí, ktoré sú dnes súčasťou moderného Španielska, do Ríma.

Vedci, ktorí objavili tento vrak, sa domnievajú, že loď musela do niečoho naraziť, pretože sa veľmi rýchlo dostala na hladinu a naplnila sa vodou. Keby narazila na búrku, trosky z lode a jej náklad by boli rozptýlené do všetkých smerov.

Balearic Institute of Maritime Archeology Studies


V trupe lode bolo uložených 93 dokonale zapečatených kameninových amfor (džbány s dvoma držadlami a úzkym krkom, ktoré tradične používali Gréci a Rimania), pričom obsahovali skutočný kulinársky poklad, pretože boli naplnené vínom, olivovým olejom a "garumom", ktorý by bolo najľahšie opísať ako staroveký kečup.

Garum je vyrobený z fermentovaných vnútorností rýb a paradajok, pričom bol jednou z najpopulárnejších omáčok v Ríme a bol pridávaný do väčšiny jedál.

Je nepravdepodobné, že vedci, ktorí teraz katalogizujú a študujú získané amfory, budú aj ochutnávať čo sa v nich nachádza.

"ŠKOLSKÝ OKTAGON": Moskovskí stredoškoláci založili „bojový klub“ typu MMA pre mladších žiakov (VIDEO+FOTO)
Náhodný tip pomohol odhaliť znepokojujúcu "zábavu", ktorú navštevovala skupina ruských stredoškolákov, avšak oni neboli tí, ktorí neúnavne bojovali o peniaze a uznanie. Čítať ďalej
03 | 10 | 2019 | Marek Molnár