Chaos v Hongkongu nemôže trvať donekonečna, vyhráža sa Čína
04 | 10 | 2019 I SITA

Z Pekingu v piatok zaznelo dosiaľ najostrejšie stanovisko k nepokojom v Hongkongu, kde prodemokratickí aktivisti už niekoľko mesiacov demonštrujú za zachovanie občianskych slobôd, ktoré im čínska správa začína postupne brať.


Ako v piatok vyhlásil splnomocnenec čínskej vlády pre otázky Hongkongu Jang Čchuang," chaotická situácia v Hongkongu nemôže pokračovať donekonečna" a na jej ukončenie bude možno potrebné použiť "efektívnejšie prostriedky"

Peking stále verí, že sa situáciu podarí zvládnuť pročínskej správkyni Hongkongu Carrie Lam, povedal splnomocnenec pre čínsku tlačovú agentúru Nová Čína.

Ocenil jej posledné nariadenia vrátane toho, ktorým zakázala prodemokratickým demonštrantom nosiť masky. Toto opatrenie umožní pročínskemu vedeniu Hongkongu využívať najmodernejšie technológie na identifikáciu osôb pomocou rozpoznávania tváre a demonštrantov prípadne následne stíhať.

"Situácia dospela k zásadnému momentu, keď je potrebné ukončiť násilnosti a chaos s použitím jednoznačnejšieho prístupu a efektívnejších opatrení," varoval v piatok Jang Čchuang. Dianie v Hongkongu podľa neho "priamo ohrozuje autoritu vlády" a je ovplyvňované "vonkajšími silami".