Prezidenti V4 jednomyseľne podporujú vstup Srbska do EÚ
03 | 10 | 2019 I TASR

Prezidenti krajín Vyšehradskej štvorky (V4) po skončení dvojdňového summitu na zámku Lány v Česku vyhlásili, že jednomyseľne podporujú včlenenie Srbska do Európskej únie a ich stanovisko sa nemení ani do budúcna. Podporu Srbsku dlhodobo komunikuje aj Slovensko, uviedla na spoločnej tlačovej konferencii slovenská prezidentka Zuzana Čaputová na margo rozširovania EÚ o krajiny západného Balkánu.


"Slovenská republika dlhodobo komunikuje podporu Srbsku týmto smerom, samozrejme, po splnení všetkých podmienok a kritérií, ktoré sme museli splniť aj my ako Slovenská republika. Ten postupný transformačný proces bol vo výsledku úspešný aj pre nás.

Prijali sme množstvo reforiem a dnes sme krajina, ktorá je integrovaná, a voláme po ďalšej integrácii, a nie po návrate kompetencií k národným štátom," uviedla Čaputová na spoločnej konferencii s českým prezidentom Milošom Zemanom, poľským prezidentom Andrzejom Dudom, maďarským prezidentom Jánosom Áderom a najvyššími predstaviteľmi Slovinska a Srbska - Borutom Pahorom a Aleksandarom Vučičom.

To, čo podľa jej slov EÚ prináša, sú benefity, ktoré ľudia evidentne podľa prieskumov verejnej mienky oceňujú, keďže Slovensko má "historicky najväčšiu podporu vo vzťahu k EÚ". Zároveň pripomenula, že stretnutie v Lánoch sa uskutočňuje 30 rokov od nežnej revolúcie a pádu Berlínskeho múru. V4 podľa nej vznikla, aby sme si navzájom pomohli a prispeli k zjednoteniu Európy.

Na dvojdňovom summite prezidenti diskutovali o smerovaní V4, ale zároveň aj jej postavení v rámci EÚ, fungovaní európskych inštitúcií, brexite, klimatickej kríze či právnom štáte.

Témou diskusií bol aj nový rozpočtový rámec EÚ. Čaputová v tomto kontexte uviedla, že Slovensko, ako aj iné krajiny V4, bude čeliť v oblasti hospodárstva určitým zmenám, ktoré predstavuje automatizácia a robotizácia. Pripomenula, že Slovensko okrem iného čaká transformácia najväčšieho hnedouhoľného regiónu a že na nový finančný rámec je potrebné sa pozrieť z hľadiska týchto možných výziev.

Prezidenti diskutovali aj o cenzúre na internete. "Sloboda prejavu je veľmi vysoká hodnota, ktorú sme si vydobyli pred 30 rokmi," povedala v tejto súvislosti slovenská prezidentka. Zároveň uviedla, že sloboda prejavu má svoju hranicu, pokiaľ zasahuje do práv alebo práv a záujmov iných osôb. A v tomto kontexte je podľa nej legitímne hľadať nástroje s cieľom stanoviť rovnováhu medzi slobodou prejavu a prípadným zásahom do práv.

"Hovorili sme aj o potrebe, aby V4 prichádzala s konkrétnymi riešeniami a návrhmi a hľadali spojencov aj mimo nášho regiónu," dodala Čaputová.

Na stretnutie v Lánoch sa rozhodla slovenská prezidentka pricestovať vlakom. Delegácia by sa mala vrátiť na Slovensko vo večerných hodinách. Čaputová sa na summite hláv štátov V4 zúčastnila v rámci svojho mandátu prvýkrát.