Praženková apeluje na políciu a prokuratúru, aby v kauze Jankovskej konali
03 | 10 | 2019 I TASR

Predsedníčka Súdnej rady SR Lenka Praženková apeluje na orgány činné v trestnom konaní, aby sa bezodkladne zaoberali medializovanými informáciami o bývalej štátnej tajomníčke rezortu spravodlivosti Monike Jankovskej, a to v čo možno najkratšom čase a bez prieťahov. "V prípade preukázania pravdivosti zverejňovaných údajov majú zákonnú povinnosť konať orgány činné v trestnom konaní," povedala pre TASR hovorkyňa Kancelárie Súdnej rady SR Veronika Müller.


Do tejto chvíle podľa jej slov realizovala predsedníčka Súdnej rady v rámci svojich kompetencií všetky kroky, ktoré jej umožňuje slovenský právny poriadok. "Bezodkladne a opakovane realizovala dopyt na príslušný orgán, kde chcela získať konkrétne informácie k medializovanej kauze, aby vyhodnotila, aké kroky je potrebné z jej strany, ako aj zo strany Súdnej rady uskutočniť," uviedla Müller. Ako podotkla, v tomto štádiu vyšetrovania jej však orgány činné v trestnom konaní odmietli poskytnúť akékoľvek informácie.

Pred pár dňami bola podľa slov Müller zriadená päťčlenná komisia, ktorej úlohou je zaoberať sa ďalším postupom Súdnej rady vo veci týkajúcej sa sudcov, u ktorých boli vykonané zaisťovacie úkony. "Daná komisia bude postupovať podľa uznesenia Súdnej rady," spresnila hovorkyňa.

Praženková už iniciovala prvé rokovanie komisie na budúci týždeň. To, aké závery komisia prijme, bude známe až po ukončení jej rokovania. "O návrhoch ďalšieho postupu budú členovia komisie informovať členov Súdnej rady, ako aj verejnosť na riadnom zasadnutí Súdnej rady," poznamenala Müller.

Predsedníčka Súdnej rady SR sa zároveň nechce vyjadrovať k politickým témam, aby sa "nestala súčasťou predvolebného boja medzi politickými stranami". Praženkovú vyzvali viaceré opozičné strany, aby v kauze Jankovskej konala. Strana SaS chce, aby sa do ukončenia súvisiacich vyšetrovaní vzdala svojho postu. "Konať môžu a musia minister spravodlivosti aj predsedníčka Súdnej rady. Ich správanie však vyzerá tak, že ak by mali záujem podozrivé osoby chrániť, nekonali by inak," vyhlásila koalícia Progresívne Slovensko (PS)-Spolu. Na kauzu reagoval aj minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) tým, že orgány činné v trestnom konaní by mali okamžite vzniesť obvinenie v súvislosti s medializovanou komunikáciou za predpokladu, že je komunikácia naozaj z trestného spisu.

V súvislosti s údajnou komunikáciou Jankovskej sa Praženková obrátila koncom augusta so žiadosťou na Generálnu prokuratúru SR. Tá reagovala listom špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, ktorý jej nepotvrdil autenticitu medializovanej komunikácie, avšak uviedol, že NAKA začala trestné stíhanie pre trestné činy prijímania úplatku, zneužitia právomoci verejného činiteľa, zasahovania do nezávislosti súdu a za podplácanie. "Pretože sa nevedie trestné stíhanie voči žiadnej osobe, teda ani voči žiadnemu sudcovi, z uvedeného dôvodu vám nemôžem poskytnúť požadované informácie," odpovedal predsedníčke Kováčik.

Z údajnej komunikácie medzi Marianom K. a Monikou Jankovskou, ktorú opisuje Denník N, vyplýva, že mali spoločne ovplyvňovať sudcov, ktorí rozhodovali v kauzách zmeniek TV Markíza, kým boli iba civilným sporom. Civilné konanie o zmenkách bolo prerušené po tom, ako boli Marian K. a Pavol R. obžalovaní z ich falšovania a marenia spravodlivosti. Jankovská autenticitu tejto komunikácie odmieta.