Lídri Talibanu sa stretli s pakistanským ministrom zahraničia a šéfom tajnej služby
03 | 10 | 2019 I TASR

Lídri afganského hnutia Taliban sa vo štvrtok v Islamabade stretli s pakistanským ministrom zahraničných vecí, aby sa pokúsili oživiť afganskú mierovú dohodu, o ktorej predtým Taliban mesiace rokoval so Spojenými štátmi.


Počas návštevy predstaviteľov hnutia sa v Islamabade nachádzal aj americký mierový vyslanec pre Afganistan Zalmay Khalilzad, ktorý bol na "konzultáciách" s pakistanskými predstaviteľmi.

Pred Pakistanom navštívila delegácia Talibanu podľa jeho hovorcu Rusko, Čínu a Irán. Dvanásťčlenný tím vedie spoluzakladateľ hnutia a šéf jej politickej kancelárie v Katare mulla Abdul Ghání Baradar.

Okrem stretnutia s pakistanským ministrom zahraničných vecí Šáhom Mahmúdom Kurajším rokovali aj s tamojším šéfom spravodajských služieb generálporučíkom Faízom Hamídom.

Americký vyslanec Khalilzad strávil posledný rok vyjednávaním mierovej zmluvy s Talibanom. Keď sa už zdalo, že dohodu sa podarí dosiahnuť, rozhovory v septembri zlyhali po sérii smrteľných útokov Talibanu naprieč Afganistanom.

Americký prezident Donald Trump ich následne vyhlásil za "mŕtve". Odvtedy Pakistan obe strany vyzýva na pokračovanie rokovaní, ktoré by ukončili boje v Afganistane.

Delegácia Talibanu by mala v Islamabade zostať najmenej štyri dni.