Švecová kritizuje nečinnosť disciplinárnych senátov v prípade Harabina
02 | 10 | 2019 I TASR

Predsedníčka Najvyššieho súdu (NS) SR Daniela Švecová, ktorá v stredu končí vo svojej funkcii, skritizovala nečinnosť a rozhodnutia v prípade disciplinárnych konaní voči sudcovi NS SR a exministrovi spravodlivosti Štefanovi Harabinovi.


"Nestotožňujem sa s dôvodmi, pre ktoré disciplinárne senáty oslobodzujú Štefana Harabina, čím ohýbajú zákony, ako sa len dá. Rovnako nesúhlasím s tým, že v ďalších veciach, týkajúcich sa menovaného sudcu, disciplinárne senáty vôbec nekonajú, hoci tieto by mali byť už dávno skončené," uviedla pre TASR Švecová.

Podľa jej názoru "problematika disciplinárnych konaní však nie je a nemá byť o Harabinovi, ale týka sa všetkých sudcov". "Je o neakceptovaní porušovania práva a etických pravidiel, o profesionalite, morálke ktoréhokoľvek zo sudcov," zdôraznila Švecová.

Naposledy Švecová podala v novembri minulého roka návrh na začatie disciplinárneho konania proti Harabinovi z dôvodu jeho konania v trestnej veci Róberta L. a spol. Navrhovala preloženie Harabina na súd nižšieho stupňa a zníženie platu o 70 percent. Doteraz v rozpise práce disciplinárnych senátov na stránke Súdnej rady nie je vytýčený termín konania v tejto veci.

Harabin mal na verejnom zasadnutí v júni 2018 v trestnej veci Róbert L. a spol. spochybniť zákonné zloženie senátu, ďalej mal narušiť pokojný priebeh zasadnutia, ako aj verejne vysloviť svoj názor v prerokúvanej veci, ktorá nebola právoplatne skončená. Podľa Švecovej úmyselne konal proti dôstojnosti konania súdu a úmyselne znevážil členov senátu.

"V histórii súdnictva nie je známy žiadny iný obdobný prípad takéhoto postupu člena senátu," dodala Švecová, ktorá počas svojho funkčného obdobia podala 11 návrhov na disciplinárne konanie, z toho šesť proti Harabinovi.