Vlci nemôžu prispieť k likvidácii afrického moru u diviakov, nákazu môžu dokonca šíriť, tvrdí agrorezort
01 | 10 | 2019 I SITA

 Tvrdenia ochranárov, že vlk dravý môže prirodzenym spôsobom prispieť k likvidácii afrického moru v populácií diviakov je podľa ministerstva pôdohospodárstva zavádzajúca.


Agrorezort tvrdí, že vlk sa kontaktom s infikovanou diviačou zverou môže dokonca stať aktívnym šíriteľom tohto nebezpečného, vysoko infekčného vírusového ochorenia do ďalších oblastí krajiny. Ministerstvo pôdohospodárstva takto reagovalo na výzvu 28 ochranárskych organizácií, ktoré žiadajú okamžité zastavenie lovu vlka na Slovensku.

Argumentujú pritom, že vlci lovia hlavne chorú a oslabenú zver a zároveň likvidujú uhynutú zver, takže dokážu účinne brániť šíreniu nákazy, no sami pritom nie sú aktívnymi prenášačmi ochorenia. Agrorezort tvrdí, že ochranári šíria dezinformácie a zneužívajú situáciu v súvislosti s africkým morom ošípaných (AMO), ktorý sa už vyskytol vo viacerých okresoch Slovenska.

Ministerstvo pôdohospodárstva v reakcii vysvetlilo, že ročne sa na Slovensku uloví 60 až 70-tisíc kusov diviačej zveri. „V roku 2019 aj vzhľadom na opatrenia prijaté v súvislosti s výskytom AMO na juhovýchodnom Slovensku, vzrástol medziročne odlov diviaka len za prvých osem mesiacov tohto roka o 6 600 jedincov," uviedol hovorca rezortu Daniel Hrežík.

Podľa expertných odhadov žije na Slovensku asi 400 vlkov, iné odhady hovoria o 300 až 600 jedincov. Takáto populácia si na základe vedeckých informácií vyžaduje spotrebu 8 000 jelenej, 8 000 diviačej a 1 000 srnčej zveri. „Tieto čísla jasne ukazujú, že vlk dravý nedokáže ovplyvniť stavy diviačej populácie a ešte k tomu v čase klimatickej zmeny, keď začali diviaky vrhať mladé dokonca dvakrát ročne," zdôraznil agrorezort.

Okrem toho pripomenul, že panónsky bioregión, v ktorom je lokalizovaný AMO, je nevhodný pre život vlka dravého - žije tam najviac desať jedincov. „Jediným riešením boja proti AMO je až do vývoja vakcíny aktívny poľovnícky manažment," konštatoval na záver agrorezort.

Ochranári žiadajú zastavenie lovu vlka na Slovensku z viacerých dôvodov. Okrem ich role v boji proti šíreniu moru ošípaných je vlk tiež podľa ochranárov dôležitý pri znižovaní škôd spôsobených kopytníkmi v poľnohospodárstve a lesnom hospodárstve a zohráva úlohu pri obnove lesa. Lov vlkov podľa ochranárov negatívne zasahuje do ich populácie a môže ovplyvniť zloženie a následne aj správanie vlčích svoriek. Vlčia svorka, v ktorej boli usmrtené kľúčové jedince, sa môže uchýliť k útoku na hospodárske zvieratá.