Pravé kiahne, choroba ktorá zabíjala v miliónoch! Svetové laboratória vyšli na povrch s hrôzostrašným tajomstvom!
01 | 10 | 2019 I Ján Prokop

Pravé kiahne, choroba, ktorá zabíjala milióny ľudí. Úmrtnosť sa v niektorých kmeňoch blížila k 100%. Inými slovami - ak ste ochoreli, mohli ste sa pomaly lúčiť s týmto svetom. Ešte pred 50 rokmi zomreli na pravé kiahne cez dva milióny ľudí. V tom čase sa však tiež našla protilátka, vďaka ktorej odštartoval celosvetový očkovací program. Následne sa vírus Variola, ktorý spôsoboval pravé kiahne, podarilo úplne vykoreniť. Alebo nie?


Je to tak, vírus nikdy nebol úplne odstránený. V súčasnej dobe podľa New York Times majú vzorky pravých kiahní ako americká, tak ruská vláda. Obe krajiny tvrdia, že ich majú bezpečne ukryté v laboratóriách, kam sa nikto nedostane. Každého teraz možno napadne otázka: Nie je uchovávanie smrtiaceho patogénu potenciálne nebezpečné?

Odpoveď je jasná - je to veľké riziko. Avšak podľa predstaviteľov oboch štátov by bolo oveľa väčším rizikom, keby sa vzorky zničili. S týmto varovaním súhlasí vedecký žurnál ILF Science. Ten nedávno pripomenul slová Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

Rastúca nedôvera voči očkovaniu na celom svete ohrozuje boj proti smrtiacim chorobám - výskumu
Nedôvera voči očkovaniu je najvyššia vo vyspelých krajinách, pričom Francúzi patria medzi najväčších skeptickov. Zistenia prináša najnovší výskum od Wellcome Trust. Experti varujú, verejná nedôvera voči vakcinácii má negatívny vplyv na boj proti... Čítať ďalej
30 | 06 | 2019 | Imrich Kovačič


"Pred pár rokmi WHO pripustila, že aj cez to, že bol vírus oficiálne vyrúbaný, mohol by človek s potrebnými znalosťami a dobrou laboratóriou tento patogén opäť vytvoriť a vypustiť ho medzi populáciu. Preto je dôležité, že dve vzorky ešte existujú, pretože z nich by sa dala vytvoriť prípadná nová vakcína, "píše sa v článku.

Podľa časopisu táto vakcína už vytvorená bola. Jednalo sa o oslabený druh vírusu, ktorý bol podobný tomu, ktorý spôsoboval pravé kiahne. Nový typ vakcíny bol vytvorený pre prípad, keby človek vrátil vírus do sveta chcel vykonať na varioly nejakú mutáciu.

Nebezpečenstvo skrýva podľa IFL Science tiež fakt, že výroba syntetických kiahní nie je nijako drahá - cena sa pohybuje okolo 10-tisíc amerických dolárov. To nie je vo farmakológii príliš vysoká suma.

STREĽBA VO FÍNSKU: Jeden mŕtvy a najmenej 10 zranených pri útoku na nákupné stredisko
Najmenej jedna osoba bola zabitá a ďalších 10 bolo zranených pri útoku na nákupné stredisko vo ​​fínskom meste Kuopio, kde sa práve nachádzali žiaci z vysokej školy Savo. Jedným zo zranených je podozrivý páchateľ, ktorého zatkli zodpovední... Čítať ďalej
01 | 10 | 2019 | Marek Molnár