USA začali proti Iránu kybernetickú vojnu, ktorú „nebudú schopní dokončiť“, prehlásil Zarif
30 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Washington začal kybernetickú vojnu proti Teheránu, keď pri útoku na iránske jadrové zariadenia ohrozil „milióny“ iránskych občanov. Uviedol to minister zahraničných vecí Mohammad Javad Zarif.


"Nezasahujeme do vnútorných záležitostí inej krajiny, ale práve prebieha kybernetická vojna," uviedol Zarif v rozhovore pre NBC News v nedeľu.

"Spojené štáty začali túto kybernetickú vojnu útokom na naše jadrové zariadenia, a to veľmi nebezpečným a nezodpovedným spôsobom, pričom mohli zabiť milióny ľudí," prehlásil Zarif.

Zarif sa zmienil o škodlivom softvéri Stuxnet, ktorý sa v roku 2010 použil na vyradenie iránskych jadrových odstrediviek. Niektorí odborníci na kybernetickú bezpečnosť a početné médiá pripísali útoky Spojeným štátom a Izraelu, avšak obe krajiny odmietli akékoľvek zapojenie do útoku.

Iránsky minister pre zahraničné veci tiež okomentoval operáciu "Olympijské hry" - údajný tajný plán NSA na hackovanie počítačov, ktoré kontrolujú iránske centrum pre obohacovanie jadrového paliva v Natanze. USA samozrejme nikdy neuznali existenciu takéhoto plánu.

Iránski predstavitelia obvinili Washington z kybernetických útokov na ďalšie dôležité softvéry vrátane tých, ktoré sa používajú na odpaľovanie rakiet. USA medzitým obvinili Irán z rôznych kybernetických útokov na ich infraštruktúru.

"Kybernetická vojna existuje, pričom Irán je jej súčasťou," uviedol Zarif. "Ale nech je to akákoľvek vojna, keď ju začne USA, tak ju proste nebudú schopní dokončiť," dodal minister.

Napäté vzťahy medzi USA a Iránom sa zhoršujú od minulého roka, keď Washington jednostranne odstúpil od dohody JCPOA z roku 2015. Washington neskôr obvinil Teherán z bombardovania tankerov v oblasti Perzského zálivu a rafinérií v Saudskej Arábii. Irán však popiera, že bol za jedným z týchto útokov.

JEMENSKÍ POVSTALCI OPÄŤ ÚTOČIA: Útok na provinciu Saudskej Arábie bol devastujúci, až 7000 vojakov bolo zabitých alebo zajatých
Jemenskí povstalci Houthi zverejnili záznam o víťaznom útoku na hranicu so saudskoarabskou provinciou Najran. Zábery ukazujú množstvo zajatých vojenských jednotiek, vrátane saudských dôstojníkov, a ich hardvéru. Čítať ďalej
30 | 09 | 2019 | Marek Molnár