Podľa Gajdoša zostatky havarovanej stíhačky začnú prevážať pravdepodobne v pondelok
29 | 09 | 2019 I TASR

Pilot stíhacieho lietadla MiG-29, ktoré spadlo v sobotu 28. septembra neďaleko Nitry, je v stabilizovanom stave a bude prevezený do Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici. V nedeľu o tom informoval minister obrany SR Peter Gajdoš (SNS). „Pilota budú môcť v nemocnici navštíviť jeho najbližší, manželka a dvaja maloletí synovia,“ skonštatoval. Lietadlo spadlo do poľa pri obci Nové Sady, pilot sa stihol katapultovať. Dopadol v priestore obce Podhorany, odkiaľ si aj s pomocou miestneho občana privolal sanitku.


Podľa slov ministra pokračuje vyšetrovanie a zabezpečovanie miesta nehody podľa plánu, nezávislý vyšetrovateľ a komisia vrátane dozorujúceho prokurátora robia všetko pre to, aby bola nehoda stíhačky objektívne vyšetrená. Zostatky havarovaného lietadla vrátane munície by sa mohli začať transportovať už v priebehu pondelka. „Samozrejme, za predpokladu, že všetko pôjde bezproblémovo. Zostatky lietadla budú uložené v hangári na letisku Sliač, kde budú k dispozícii ďalšiemu vyšetrovaniu udalosti,“ potvrdil Gajdoš.

Minister zároveň opravil nesprávne poskytnutý časový harmonogram vzletu dvoch stíhačiek, ktorý vznikol zámenou UTC času používaného v letectve a nášho času. „Obidve stíhačky vzlietli o 20.10 h, lietali spolu. Keďže sa rapídne zhoršilo počasie, vrátili sa na letisko v Sliači. Jednému lietadlu sa ešte podarilo pristáť, druhé to už nestihlo a pokračovalo na záložné letisko v Bratislave. Nehoda sa stala približne o 21.30 h,“ potvrdil Gajdoš.

Nehoda ho podľa vlastných slov utvrdila v tom, že je potrebné pokračovať v realizácii dlhodobého plánu výstavby a rozvoja Ozbrojených síl SR. „Preto som rád, že realizujeme aj projekt nákupu nových amerických stíhačiek F-16. V modernizácii vzdušných síl, aj v ďalších projektoch je potrebné týmto spôsobom pokračovať, pretože zastaraná technika môže prispieť k ďalším nehodám,“ skonštatoval minister.

Havarované stíhacie lietadlo začalo po páde horieť, na mieste zasahovalo 12 hasičov z Nitry. Minister potvrdil, že havarované lietadlo vzlietlo s ostrou muníciou. Miestni obyvatelia počuli po páde stíhačky výbuchy. „Išlo o cvičný let lietadiel s výzbrojou. Niektorá munícia mohla vybuchovať a aj vybuchovala. Všetko sme však dohľadali, nebezpečenstvo ďalších výbuchov nehrozí,“ uviedol náčelník Generálneho štábu Daniel Zmeko.