Nešírme paniku, že musíme vytvoriť predvolebnú koalíciu,povedal Kiska
29 | 09 | 2019 I TASR

Nie je potrebné šíriť strach a paniku a vyvolávať dojem, že je nevyhnutné vytvoriť predvolebnú koalíciu voči Smeru. Líder novovzniknutej strany Za ľudí Andrej Kiska to zdôraznil v reakcii na ponuku predvolebnej spolupráce a koaličnej dohody, ktorú na sobotňajšom (28. 9.) ustanovujúcom sneme Za ľudí v Košiciach vyslovil za koalíciu Progresívne Slovensko-Spolu Miroslav Beblavý.


Kiska zdôraznil, že o povolebnej spolupráci je potrebné hovoriť už teraz. Pripustil, že predvolebná koalícia je jednou z možností v situácii, ak by spoločný zisk viacerých strán dosiahol percento, ktoré umožní mandát zostaviť vládu. "No musíme to mať jasne prepočítané a vyhodnotené, že to má zmysel. Ak si budeme istí, že 10 a 10 bude dávať 20 a nie 16," uviedol príklad.

Nemyslí si však, že je teraz nevyhnutné strašiť nutnosťou zostaviť koalíciu proti Ficovi, aby Smer nezostavoval vládu. "V roku 2010 získal Smer 34 percent, no nebol schopný zostaviť vládu. Lebo opozícia povedala jasné nie. Toto dnes stačí povedať,“ zdôraznil Kiska.

Priznal, že svoj názor na ponuku PS-Spolu povedal lídrom koalície už pred sobotňajším snemom. "Neviem, prečo túto tému vytiahol aj na sneme a poukazoval na prieskum, ktorý si dali robiť,“ povedal Kiska o Beblavom.

Exprezident je presvedčený, že jeho strana vojde do parlamentu po budúcoročných voľbách ako silný hráč s dvojciferným výsledkom.

Koalícia PS-Spolu ponúka novovzniknutej strane Za ľudí rokovanie o predvolebnej spolupráci a uzatvorenie koaličnej dohody. Na sobotňajšom ustanovujúcom sneme strany Za ľudí v Košiciach to uviedol predseda Spolu-OD Miroslav Beblavý.

Opätovnú ponuku na spoluprácu zdôvodnil tým, že dôležitejšie ako súčet opozičných percent bude v nasledujúcich voľbách to, aby mandát zostaviť vládu dostal subjekt, ktorý reprezentuje skutočnú zmenu k lepšiemu.