Vladimír Prochvatilov: Boj o politickú dušu USA sa ešte len začína
28 | 09 | 2019 I Preklad: Redakcia HD

Komentár Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kultúry)


Pokusy Trumpových odporcov zabrániť jeho znovuzvoleniu budú čoraz drsnejšie


Kongres USA začal oficiálnu procedúru zbavenia moci prezidenta USA Donalda Trumpa. Takzvaný impeachment. Oficiálne ho potvrdila líderka demokratov Nancy Pelosi. „Prezidentove činy majú povahu zrady jeho prísahy, našej národnej bezpečnosti a dôveryhodnosti našich volieb," povedala.


Dôvodom má byť telefonický rozhovor medzi Donaldom Trumpom a ukrajinským prezidentom Vladimírom Zelenským. V ňom mal Trump nabádať Zelenského na začatie vyšetrovanie syna bývalého amerického viceprezidenta Josepha Bidena.


Trump pripustil , že požiadal Zelenského, aby sa pozrel na činnosť otca a syna Bidenovcov. Čo ale nepovažuje za nátlak. Napriek tomu však demokrati teraz spustia vyšetrovanie v šiestich parlamentných výboroch. Následne pošlú podnet Súdnemu výboru. Ten rozhodne, či je obžaloba opodstatnená. Ak bude prijatá, bude o nej hlasovať Snemovňa reprezentantov. Potom ju posúdi i Senát. Na odvolanie prezidenta z funkcie treba dve tretiny senátorov. V Snemovni reprezentantov síce majú väčšinu demokrati, Senát však ovládajú republikáni.


Vladimír Maľšev: Máša a medveď neprichádzajú uchvátiť tvoju vlasť
Komentár Vladimíra Maľševa (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
27 | 09 | 2019 | Preklad: Redakcia HD

Demokrati prišli s kauzou potom, ako sa výbor na kontrolu tajného spravodajstva Snemovne reprezentantov dozvedel o sťažnosti. Anonymný informátor sa mal najvyšším americkým spravodajským kruhom sťažovať na sériu udalostí. Vrátane komunikácie z 25. júla medzi Trumpom a Zelenským. Uviedol The Guardian.


The Wall Street Journal 21. septembra informoval, že Trump počas telefonického hovoru „opakovane tlačil na ukrajinského prezidenta, aby vyšetril otázku syna Joea Bidena. Osemkrát naliehal na Zelenského, aby spolupracoval s americkým prezidentským poradcom Rudolfom Giulianim pri vyšetrovaní. Jeho výsledky by mohli uškodiť protikandidátovi prezidenta v roku 2020".


Keď bol viceprezidentom, Joe Biden dohliadal na záležitosti týkajúce sa Ukrajiny. Jeho syn Hunter Biden bol v tom čase členom predstavenstva ukrajinskej plynárenskej spoločnosti Burisma, ktorá bola podozrivá z prania špinavých peňazí. Na Ukrajine sa začalo vyšetrovanie týkajúce sa tejto spoločnosti. Keďže téma zasahovania Ruska do amerických volieb po neúspešnom vyšetrovaní špeciálneho prokurátora stratila význam, bolo zjavne potrebné vytvoriť novú protitrumpovskú agendu. Vhod prišla Ukrajina. Toto však nie je o Ukrajine. Je to o stupňujúcom domácom politickom súboji v USA.


Dmitrij Trenin: Ako Boltonov odchod ovplyvní vzťahy medzi USA a Ruskom
Komentár Dmitrija Trenina (Moskovské centrum Carnegie) Čítať ďalej
27 | 09 | 2019 | Zuzana Perželová

Ak Zelenský odovzdá Giulianimu podrobnosti o vyšetrovaní spoločnosti Burisma, Bidena to ako politika zničí. Republikáni sa práve na to spoliehajú. Plány im však prekazil netrpezlivý Trump.


Niekoľko zamestnancov americkej prezidentskej administratívy sa pokúsilo zabrániť Trumpovi, aby Zelenského kontaktoval. Či už telefonicky alebo dokonca osobne. Píše The Washington Post. Keďže Trumpovi kritici pozorne sledujú všetky jeho kroky. Trump ale napriek všetkému Zelenskému zavolal. O obsahu rozhovoru sa dozvedel „istý“ informátor. Ten napísal sťažnosť generálnemu inšpektorovi spravodajských služieb USA Michaelovi Atkinsonovi. A ten ju postúpil riaditeľovi spravodajskej služby Josephovi Maguireovi.


„Hoci by sa na obžalobu prezidenta našlo v Snemovni reprezentantov dostatok hlasov, nikto neverí, že republikánskym Senátom prejde dvojtretinová väčšina potrebná na odstránenie Trumpa z funkcie,“ tvrdí politický komentátor CNN Stephen Collinson. Boj o obvinenie Trumpa sa podľa neho čoskoro zmení na bitku o „politickú dušu Ameriky“. Od jej výsledku bude závisieť, „kto vyhrá súboj o Biely dom v roku 2020. A kto bude následne určovať kurz krajiny na ďalšie roky dopredu".


Tri parlamentné výbory už začali vyšetrovanie. Demokrati sa ponáhľajú, plánujú blitzimpeachment. Na uzavretom zasadnutí 24. septembra Pelosi vyzvala svojich kolegov, aby „zasiahli práve teraz a kuli železo, kým je horúce“. Kevin McCarthy, vodca republikánskej menšiny v Snemovni reprezentantov, označil žiadosť o obvinenie prezidenta za posledný pokus demokratov o zrušenie volebných výsledkov roku 2016. Je nepravdepodobné, že tento pokus bude posledný. Ďalšie pokusy budú zrejme nasledovať. Teraz len ťažko predvídať výsledok tohto intenzívneho boja.


Vladimír Prochvatilov: Prerozdelenie zdrojov planéty v prospech USA
Komentár Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
26 | 09 | 2019 | Preklad: Redakcia HD

Nate Silver, americký sociológ a šéfredaktor FiveThirtyEight, analyzoval údaje z prieskumov verejnej mienky. Podľa nich je myšlienka obvinenia Trumpa nepopulárna aj medzi demokratickými voličmi. Skutočnosť, že prieskumy ukazujú Trumpovo zaostávanie za možnými demokratickými kandidátmi, a to nielen za Joea Bidenom, ale aj Bernie Sandersom a Elizabeth Warrenovou, nepovažuje za podstatné. Celý zápas je pred nami.


25. septembra oficiálne webové stránky Bieleho domu konečne zverejnili prepis rozhovoru Donalda Trumpa s Vladimírom Zelenským z 25. júla. Meno Joe Biden sa v ňom ozaj viackrát spomína. Dokument naznačuje, že Trump požiadal Zelenskeho, aby vyšetril prípad syna Joea Bidena. Nepodmieňoval však tým pomoc Ukrajine.


„Ešte jedna vec," hovorí sa v prepise o Bidenovom synovi. „Biden údajne zastavil konanie a veľa ľudí to zaujíma. Preto by bolo dobré, ak by ste mohli v tejto veci s generálnym prokurátorom konať,“ povedal Trump Zelenskému. „Biden chodil a chválil sa, že zastavil toto konanie," dodal Trump. Zelenský mu odpovedal, že sa touto otázkou bude zaoberať nový generálny prokurátor Ukrajiny.


Hoci Elizabeth Warren nazvala zverejnený prepis "dymiacou zbraňou“, oveľa dôležitejšie sa zdajú byť argumenty generálneho inšpektora spravodajských služieb Michaela Atkinsona. Ten je presvedčený, že „konanie informátora, ktorý zverejnil svedectvo proti prezidentovi Trumpovi o jeho rokovaniach s ukrajinským prezidentom Zelenským, nesie dobre známe znaky politickej podpory v prospech demokratického kandidáta na prezidentský úrad". Administratíva Trumpa uviedla, že zverejní dokumenty potvrdzujúce tento Atkinsonov názor.


Oficiálny predstaviteľ Úradu riaditeľa národného spravodajstva Jason Klitenic zase uviedol, že po porade s ministerstvom spravodlivosti dospel k záveru, že otázka, ktorú v podnete podal informátor, nespĺňa zákonnú definíciu „naliehavého problému“. A teda nepodlieha povinnému zverejneniu Kongresu.


Fedor Lukjanov: Odsunutie problému
Komentár Fedora Lukjanova Čítať ďalej
26 | 09 | 2019 | Zuzana Perželová

A konečne, tlačový hovorca Ministerstva spravodlivosti Kerri Kupec urobil vyhlásenie, ktoré pravdepodobne obvinenia Trump definitívne zmetie zo stola: „V auguste sa Ministerstvo spravodlivosti zaoberalo otázkou listu, ktorý riaditeľ Národnej spravodajskej služby dostal od generálneho inšpektora spravodajských služieb. Obsahom listu bola sťažnosť informátora. V liste generálnemu inšpektorovi bol rozhovor medzi americkým a ukrajinským prezidentom označený ako potenciálne porušenie federálneho zákona o financovaní kampaní. Ani generálny inšpektor a ani sťažovateľ pritom nemali informácie o danej konverzácii z prvej ruky. Na základe štandardných postupov trestné oddelenie ministerstva skontrolovalo úradný záznam rozhovoru. Dospelo k záveru, že nedošlo k porušeniu pravidiel financovania predvolebnej kampane. A že ďalšie kroky nie sú v tejto veci opodstatnené. S týmto právnym stanoviskom súhlasili všetky príslušné oddelenia ministerstva. Ministerstvo preto prípad uzavrelo“.


Hazardná hra demokratov zdá sa zlyhala. Snemovňa reprezentantov však pravdepodobne 45. prezidenta USA aj tak obviní. A Senát ho podrží.


Trump dosiahol cieľ. Bitka o „politickú dušu Ameriky“ sa však zostruje. Pokusy protivníkov zabrániť jeho znovuzvoleniu budú čoraz drsnejšie.