Saudská Arábia sa otvára zahraničnému cestovnému ruchu, aby znížila ekonomickú závislosť od ropy (FOTO)
28 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Saudská Arábia oznámila, že zavedie nový vízový program pre 49 krajín a tým otvorí dvere zahraničným turistom. Tento krok je súčasťou sociálnych reforiem zameraných na zníženie závislosti krajiny od ropy.


"Otvorenie Saudskej Arábie medzinárodným turistom je pre našu krajinu historickým okamihom," uviedol šéf turistiky Ahmed al-Khateeb.

Ďalšie podrobnosti, vrátane krajín, ktoré budú mať nárok na návštevu, budú zverejnené neskôr, ale Čína, Japonsko, Európa a Spojené štáty sú zaradené medzi najvyššiu prioritu.

Cestovatelia budú môcť požiadať o online víza od soboty. To ich bude stáť približne 80 dolárov. Víza sú v súčasnosti obmedzené na pracovníkov a ich rodinných príslušníkov, podnikateľov a moslimských pútnikov, ktorí cestujú na sväté miesta v Mekke a Medine. Prístup k svätým mestám bude pre nemoslimov stále obmedzený.

"Návštevníci budú prekvapení z "pokladov", ktoré musíme zdieľať so svetom - päť miest, ktoré patria do svetového dedičstva UNESCO, živú miestnu kultúru a úchvatnú prírodnú krásu," uviedol al-Khateeb.

Madain Saleh, v severnej Saudskej Arábii © AFP / Hassan Ammar


Konzervatívne moslimské kráľovstvo tiež zmierňuje prísne pravidlá obliekania pre ženy, ktoré predtým vyžadovali, aby nosili všade čierne šaty alebo abayas. Od zahraničných žien sa však bude vyžadovať, aby nosili „skromné ​​oblečenie“, a to aj na pláži. Nebudú existovať žiadne obmedzenia ani pre ženy bez sprievodu, ktoré navštívia krajinu.

„Máme kultúru, pričom veríme, že naši priatelia, a naši hostia túto kultúru taktiež ocenia,“ uviedol al-Khateeb.

Rijád dúfa, že zabezpečí zahraničné investície do cestovného ruchu. Chce, aby sa cestovný ruch do roku 2030 zvýšil z troch percent na 10 percent HDP.

Otvorenie krajiny cestovnému ruchu je súčasťou reformného programu Vízie princa Mohameda bin Salmána, pričom do roku 2030 bude ústredným bodom programu prenastavenie hospodárstva, ktoré je teraz založené len na vyvážaní od ropy.

Podľa plánu chce Saudská Arábia do roku 2030 zvýšiť medzinárodné a domáce návštevy na 100 miliónov ľudí ročne. Vláda očakáva vytvorenie približne jedného milióna pracovných miest súvisiacich s cestovným ruchom.

Pred dvoma rokmi Rijád ohlásil rozsiahly projekt rozvoja cestovného ruchu, z ktorého sa 50 ostrovov a ďalších miest pri Červenom mori zmení na luxusné letoviská.

USA minuli miliardy dolárov v Afganistane, zatiaľ čo Čína rozvíjala svoju infraštruktúru. Teraz má New York hrboľaté cesty, žartuje pakistanský premiér
Pakistanský premiér, Imran Khan, počas rozhovoru pre portál MSNBC prehlásil pár trpkých poznámok, pričom pri jednej z nich poznamenal, že peniaze daňových poplatníkov USA sa radšej mohli použiť na opravu americkej infraštruktúry, namiesto toho aby... Čítať ďalej
27 | 09 | 2019 | Marek Molnár