NICHOLSONOVÁ ŠOKUJE: Výbor europarlamentu tajne spochybňuje nárok Slovenska na sídlo Európskej agentúry práce
28 | 09 | 2019 I Peter Bachan, TASR

Lucia Ďuriš Nicholsonová v piatok upozornila, že jeden z výborov Európskeho parlamentu spochybňuje nárok Slovenska na sídlo Európskej agentúry práce (ELA) v Bratislave.


"Veľkí európski hráči plánujú spochybniť nárok Slovenska na významnú európsku agentúru. Európsky Výbor pre právne veci (JURI) schválil v stredu (25. 9.) za zatvorenými dverami Confidential - Tajné stanovisko, ktorým chcú spochybniť, či má Rada EÚ právo vyberať sídla európskych agentúr, celý proces je navyše absurdný a netransparentný," uviedla Nicholsonová v tlačovej správe.

Európska agentúra práce by mala svoju činnosť v Bratislave spustiť už čoskoro - v priebehu tohto roka.

ČO JE ZA TÝM? Sociálna poisťovňa zverejnila presné trasy a časy presunov peňazí, ktoré pre ňu preváža Bonul
Týždenník Plus 7 Dní upozornil na zaujímavosť, ktorá sa opäť týka médiami už dlho omieľanej bezpečnostnej firmy Bonul, ktorú majú pod palcom Bödörovci. Čítať ďalej
28 | 09 | 2019 | Peter Bachan


"Rozpočet má mať zhruba 51 miliónov eur a zamestnávať až 144 zamestnancov. Pre Slovensko to bola výhra a veľká prestíž a má to byť naša jediná agentúra, na rozdiel od krajín, ktoré ich hostia hneď niekoľko," píše ďalej europoslankyňa.

Problém je v tom, že činnosť ELA patrí pritom do portfólia Výboru pre zamestnanosť a sociálnu inklúziu, ktorý vedie priamo Nicholsonová.

"Ako šéfka výboru, ale aj ako europoslankyňa z dotknutej krajiny si neviem vysvetliť, ako je možné, že ma o tejto iniciatíve neinformovali. Poslali mi len neprístupný email cez vnútorný systém, do ktorého však ako europoslankyňa, ani ako šéfka výboru nemám prístup," tvrdí Nicholsonová.

"DIKTÁT BRUSELU" LETÍ Z OKNA: Väčšina Slovákov si myslí, že členstvo v EÚ prospieva Slovensku
Až 75 percent Slovákov si myslí, že naša krajina má prospech z členstva v Európskej únii (EÚ). Hlavné benefity vidia v nových pracovných príležitostiach a v podpore hospodárskeho rastu. Vyplýva to z výsledkov komplexného povolebného prieskumu... Čítať ďalej
28 | 09 | 2019 | TASR, Peter Bachan


Táto informácia o utajenom stanovisku dokonca unikla a Nicholsonová sa k nej dostala len náhodou. "Okamžite som poslala ostrú žiadosť o stretnutie predsedníčke Výboru pre právne veci a zisťujem, čo všetko sa ešte deje za zatvorenými dverami," dodala europoslankyňa.

Nicholsonová sa chce sa šéfku Výboru pre právne veci obrátiť a povedať jej, že tento tajnostkárky prístup je nehodný inštitúcie, akou je Európsky parlament, ktorý by mal byť príkladom v transparentnosti. Taktiež podľa TASR "ubezpečila, že urobí všetko pre to, aby snahy o zmenu rozhodnutia o sídle ELA zvrátila".

ĎALŠIA "NÁHODA"? Mihálika, ktorého zadržala NAKA, bude zastupovať ten istý advokát, ako Bödöra v prípade vraždy Jána Kuciaka
Vo štvrtok zadržala Národná kriminálna agentúra bývalého riaditeľa Spravodajskej jednotky Finančnej polície Pavla Vorobjova, jeho bývalého podriadeného Michala Zubčáka a zástupcu riaditeľa Národnej finančnej jednotky Milana Mihálika. Aké nové... Čítať ďalej
28 | 09 | 2019 | Peter Bachan