Na návštevu Slovenska Lajčák pozval indického ministra zahraničných vecí
28 | 09 | 2019 I SITA

Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák pozval na návštevu Slovenskej republiky indického ministra zahraničných vecí Subrahmanyama Jaishankara. Urobil tak počas piatkového bilaterálneho rokovania. Partneri diskutovali o aktuálnych medzinárodnopolitických otázkach, ako aj o dianí v regióne.


Ministri ocenili rozvoj vzájomných vzťahov a vyjadrili záujem o prehĺbenie spolupráce v obchodno-ekonomickej oblasti, aj v nadväznosti na investíciu Tata Group v Nitre - Jaguar Land Rover. Partneri hovorili aj o úlohe Indie v OSN a o možnej reforme tejto organizácie. Agentúru SITA o tom informoval tlačový odbor ministerstva zahraničných vecí s tým, že sériu bilaterálnych rokovaní Lajčák absolvoval v rámci Valného zhromaždenia OSN.

Sériu bilaterálnych rokovaní začal Lajčák v piatok s bývalým ministrom zahraničných vecí Srbska Vukom Jeremićom. Lajčák sa zaujímal o pohľad Jeremića na aktuálny stav dialógu Belehrad – Priština a na možnosti jeho obnovenia. Rokovania pokračovali s ďalším partnerom z regiónu západného Balkánu, a to s ministrom zahraničných vecí Severného Macedónska Nikolom Dimitrovom. Primárnou témou ich diskusie bola aktuálna vnútropolitická situácia v Severnom Macedónsku i v samotnom regióne. „Slovensko podporuje otvorenie prístupových rokovaní Severného Macedónska s Európskou úniou,“ ubezpečil svojho partnera Lajčák a dodal, že záujmom Slovenska je, aby Severné Macedónsko bolo vnútorne stabilné, schopné uskutočňovať reformy a prispieť k riešeniu výziev, ktorým krajina ako aj región západného Balkánu čelia.

Bilaterálne vzťahy a možnosti ďalšieho prehĺbenia spolupráce, ako aj vzťahy EÚ - Bielorusko boli nosné témy stretnutia Lajčáka s ministrom zahraničných vecí Bieloruska Vladimírom Makejom. Šéf slovenskej diplomacie svojho partnera ubezpečil, že Slovensko má záujem o prehlbovanie spolupráce s Bieloruskom, o čom svedčí aj rast vzájomného obchodného obratu za rok 2018, ako i rozvoj spoločných projektov v obchodno-ekonomickej, vedeckej a technickej oblasti.

Rokovanie ministra Lajčáka s azerbajdžanským partnerom Elmarom Mammadyarovom bolo predovšetkým o aktuálnom predsedníctve SR v OBSE, najmä z pohľadu vývoja rokovaní o Náhornom Karabachu. Partneri sa venovali aj otázke vzájomných bilaterálnych vzťahov. Lajčák je presvedčený, že skoré otvorenie veľvyslanectva SR v Baku prispeje k prehĺbeniu vzájomných vzťahov v mnohých oblastiach. Na stretnutí s kirgizským ministrom zahraničných vecí Čingizom Ajdarbekovom Lajčák potvrdil, že OBSE a Slovenská republika je pripravená podporovať Kirgizsko v jeho reformnom úsilí s cieľom rozširovať spoluprácu v oblastiach, ako sú nadnárodné hrozby, dobrá správa vecí verejných a ľudské práva.

Lajčák sa ako úradujúci predseda OBSE stretol so svojím osobným predstaviteľom pre boj proti antisemitizmu rabínom Andrewom Bakerom. Ten upriamil pozornosť na neutíchajúci trend nových prejavov antisemitizmu vrátane členských krajín EÚ. Lajčák poďakoval Bakerovi za jeho doterajšie aktivity a spoluprácu so slovenským predsedníctvom. Zhodol sa s partnerom, že problematika diskriminácie na základe náboženstva alebo viery neustáva, naopak, takéto prejavy sa množia. Minister ubezpečil rabína Bakera o pretrvávajúcej podpore a aktívnom prístupe Slovenska v boji proti prejavom antisemitizmu.

Šéf slovenskej diplomacie sa následne stretol so zástupcami amerických židovských organizácií American-Jewish Committee a B´nai B´rith International. Išlo o tradičné sprievodné podujatie, organizované počas Valného zhromaždenia OSN. Partneri diskutovali o transatlantických vzťahoch, prehlbovaní spolupráce so židovskou komunitou, zvyšovaní povedomia o holokauste, aktuálnom vývoji na Blízkom východe, ako aj o ľudsko-právnej agende na pôde OSN. Predstavitelia American-Jewish Committee a B´nai B´rith International vyzdvihli usporiadanie medzinárodnej konferencie o boji proti antisemitizmu v regióne OBSE, ktorá sa uskutočnila v Bratislave vo februári tohto roka.

V piatok sa uskutočnilo aj pracovné stretnutie predstaviteľov Trojky Organizácie pre bezpečnosť a spolupráce v Európe, ktoré viedol Lajčák. Zúčastnil sa na ňom aj generálny tajomník OBSE Thomas Greminger. Formát Trojky tvoria tri po sebe idúce predsedajúce krajiny - Taliansko (2018), Slovensko (2019) a Albánsko (2020). Cieľom rokovania bola najmä príprava Ministerskej rady OBSE, ktorá bude v decembri na Slovensku. Účastníci koordinačnej schôdzky zároveň zhodnotili doterajší priebeh slovenského predsedníctva v OBSE a pripravenosť Albánska na prevzatie tejto dôležitej pozície od januára 2020.