USA minuli miliardy dolárov v Afganistane, zatiaľ čo Čína rozvíjala svoju infraštruktúru. Teraz má New York hrboľaté cesty, žartuje pakistanský premiér
27 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Pakistanský premiér, Imran Khan, počas rozhovoru pre portál MSNBC prehlásil pár trpkých poznámok, pričom pri jednej z nich poznamenal, že peniaze daňových poplatníkov USA sa radšej mohli použiť na opravu americkej infraštruktúry, namiesto toho aby ich utratili v Afganistane.


Na otázku, akú radu by poskytol americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi, v súvislosti so zdanlivo nekonečnou vojnou v Afganistane, Imran Khan prehlásil, že konflikt bude trvať „ďalších 19 rokov“, ak sa Spojené štáty nebudú usilovať o mier.



"Keby som bol Američan, tak by som sa spýtal, či tých najmenej 1,5 bilióna dolárov, ktoré sa premrhali v Afganistane, boli skutočne hodných tomuto výsledku," pričom dodal, že jeho návšteva Spojených štátov, kde sa zúčastnil na valnom zhromaždení OSN jasne potvrdila fakt, že peniaze vynaložené na podporu vojakov v Kábule mali zostať v USA.

"Kým USA liali peniaze do Afganistanu, Číňania rozvíjali svoju infraštruktúru na svetovú úroveň a ja som teraz v New Yorku, kde sledujem, ako moje auto nadskakuje kvôli hrbolcom na cestách," uviedol premiér.

Premiérove vyjadrenie na americkú infraštruktúru, získalo veľa ohlasov na Twitteri.





Dokonca aj spoluhostiteľ Joe Scarborough zatlieskal Khanovmu prehláseniu, pričom poznamenal, že premiér znel ako pravý „volič z Bronxu“.

Vojna v Afganistane už pretrváva takmer dve desaťročia po tom, čo Spojené štáty vtrhli do krajiny v októbri 2001. Celkové náklady na vojnu sa odhadujú medzi 760 miliardami dolárov až 2 biliónmi dolárov.

Turecko bude i naďalej nakupovať ropu a zemný plyn z Iránu, a to aj napriek sankciám, prehlásil Erdogan
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlásil, že je „nemožné“, aby jeho krajina prestala nakupovať ropu a zemný plyn od Iránu, čím naznačil, že Turecko nebude brať do úvahy množstvo amerických sankcií, ktoré boli uvalené na iránsky energetický... Čítať ďalej
27 | 09 | 2019 | Marek Molnár