Severná Kórea nalieha na Trumpa, aby urobila „múdre a odvážne“ rozhodnutie, a aby opätovne nadviazali rokovania
27 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Pchjongjang vyjadril nádej, že Donald Trump vdýchne nový život do pozastavených rozhovorov o jadrových zbraniach, pričom amerického prezidenta vyhlásil za „odlišného“ od jeho predchodcov.


Trump by mal urobiť „rozumné a odvážne rozhodnutie“, pričom by mal ukončiť diplomatickú situáciu medzi USA a Severnou Kóreou, uviedol v piatok poradca ministerstva zahraničných vecí Kim Kye Gwan. Ďalej tvrdil, že budúce rokovania budú neužitočné, pokiaľ Washington bude aj naďalej trvať na tom, aby sa Pchjongjang vzdal svojho jadrového arzenálu, a to skôr ako dostane sankcie.

Kim pochválil Trumpa za to, že je „odlišný od svojich predchodcov v politickom zmýšlaní“, pričom dodal, že americký prezident by sa musel odtrhnúť od konvenčného prístupu Washingtonu k Severnej Kórei, aby sa rozhovory úspešne posunuli vpred.

„Ja a minister zahraničných vecí KĽDR budeme nasledovať budúce kroky Spojených štátov,“ dodal s využitím skratky oficiálneho názvu svojej krajiny - Kórejskej ľudovodemokratickej republiky.

Trump naznačil, že čoskoro by sa mohlo uskutočniť ďalšie stretnutie so severokórejským vodcom Kim Jong-unom, pričom naznačil, že ich ďalšie stretnutie sa môže uskutočniť v Bielom dome.

Zatiaľ čo Pchjongjang zrejme berie Trumpa ako niekoho, s kým môže spolupracovať, to isté sa nedá povedať o ministrovi Miku Pompeovi. Minulý mesiac severokórejský minister zahraničia Ri Yong-ho označil Pompea za „smrtiaci toxín“ a „jedovatú rastlinu americkej diplomacie“.

Rusko do svojich medzinárodných rezerv pridalo za jeden týždeň 1,4 miliardy dolárov
Podľa najnovších údajov, ktoré boli zverejnené centrálnymi bankami krajiny, ruské medzinárodné rezervy, ktoré zahŕňajú držbu zlata a cudzej meny, vzrástli na 532,6 miliárd dolárov, čo predstavuje nárast o 0,3 percenta za jeden... Čítať ďalej
27 | 09 | 2019 | Marek Molnár