Iránu sa sľúbilo, že za rokovania budú zrušené „všetky“ americké sankcie, tvrdí Rouhani
27 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Európske krajiny chcú natoľko "dychtivo" rokovať s Iránom, že navrhli, aby USA ukončili svoj sankčný režim, pri podmienke, že by bol Teherán ochotný uskutočniť rokovanie, uviedol prezident Hassan Rouhani.


Rouhani tvrdí, že európski signátari jadrovej dohody z roku 2015 ho vyzvali, aby sa stretol s americkým prezidentom Donaldom Trumpom a sľúbili, že Washington na oplátku zruší „všetky“ sankcie.

"Tri zo šiestich krajín - Nemecko, Spojené kráľovstvo a Francúzsko, trvali na tom, aby sa táto schôdza uskutočnila, pričom prehlásili, že Spojené štáty zrušia všetky svoje sankcie," uviedol iránsky prezident.

Iránsky prezident taktiež prehlásil, že návrh zamietol, pretože „pod sankciami a maximálnym tlakom“ by nebolo možné predpovedať konečný výsledok akýchkoľvek rokovaní.

Trump okamžite poprel, že by ponúkol Iránu akúkoľvek úľavu, pričom dodal, že Teherán ho požiadal, aby zrušil sankcie ako predpoklad pre rozhovory, ale „samozrejme“ odmietol.



Rouhani vo svojom vyhlásení tiež uviedol, že mnohé krajiny boli na iránskej strane počas osobných rozhovorov na Valnom zhromaždení OSN. "Diskutovali sme o rôznych otázkach s rôznymi krajinami a všetky odsúdili stiahnutie Spojených štátov z JCPOA. To je pre Irán obrovský úspech," dodal na záver Rouhani.

Turecko bude i naďalej nakupovať ropu a zemný plyn z Iránu, a to aj napriek sankciám, prehlásil Erdogan
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlásil, že je „nemožné“, aby jeho krajina prestala nakupovať ropu a zemný plyn od Iránu, čím naznačil, že Turecko nebude brať do úvahy množstvo amerických sankcií, ktoré boli uvalené na iránsky energetický... Čítať ďalej
27 | 09 | 2019 | Marek Molnár