Irán používa moderné odstredivky pri obohacovaní uránu, čo je v rozpore s dohodou o jadrovej energii, tvrdí Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu
27 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Irán porušuje jadrovú dohodu obohatením uránu s pokročilými odstredivkami, informovala o tom Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu.


Jadrový strážca OSN varoval Irán, no aj napriek tomu naďalej porušuje JCPOA obohatením uránu pokročilými odstredivkami a plánovaním inštalácie stoviek ďalších odstrediviek, ktorých počet sa mal znížiť z 19 000 na 6 000 podľa podmienok dohody, pričom Irán má povolené používať na výrobu uránu v rámci JCPOA iba odstredivky prvej generácie.

Tento krok nebol prekvapením: Irán informoval MAAE o svojich plánoch pridať do svojho zariadenia na obohacovanie uránu pokročilé zoskupenia odstrediviek, čo agentúra potvrdila vo svojej správe zverejnenej vo štvrtok.

Irán už mesiace systematicky obmedzuje svoje záväzky v rámci dohody, na protest proti tomu, že jeho európski partneri nedokázali udržať svoj postoj v dohode. Irán najprv prekročil povolený limit zásoby 300 kg uránu a potom prekročili rýchlosť obohatenia o 3,67%, pričom začiatkom tohto mesiaca Teherán aktivoval 40 pokročilých odstrediviek.

Najvyšší vodca Ayatollah Alí Chameneí medzitým vo štvrtok vo vyhlásení vyzval Irán, aby sa „vzdal všetkej nádeje od Európanov“.

Je na čase, aby sa Irán „vzdal nádeje“, že Európa bude vzdorovať sankciám USA, tvrdí najvyšší vodca Iránu
Irán by sa mal vzdať presvedčenia, že Európa vyvráti tvrdú americkú politiku voči Teheránu, tvrdí iránsky najvyšší vodca Ajatolláh Ali Khamenei a dodáva, že by sme nemali dôverovať tým, ktorí chcú poškodiť islamskú... Čítať ďalej
26 | 09 | 2019 | Marek Molnár


V minulosti Teherán zastával názor, že jeho „porušovanie jadrových dohôd“ by sa mohlo zvrátiť, ak by sa Európa rozhodla dodržať dohodu, avšak Khameneiho slová naznačujú, že islamská republika stráca trpezlivosť.

Francúzsko, Nemecko a Spojené kráľovstvo - všetci partneri v jadrovej dohode - sa minulý týždeň pripojili k USA, keď začiatkom tohto mesiaca obvinili Irán z útokov na saudské zariadenia na spracovanie ropy v Abqaiq a Khurais. Aj napriek skutočnosti, že sa jemenskí povstalci Houthi prihlásili k týmto útokom.

„Nie sme pôvodcom agresie“: iracký prezident tvrdí, že nechce regionálnu vojnu v Iraku
Iracký prezident Barham Salih varoval pred nebezpečenstvami novej vojny na Blízkom východe, pričom uviedol, že Irak sa nesmie vrhnúť do ďalšieho nákladného konfliktu so susednými štátmi, ktoré vyhľadajú boj. Čítať ďalej
26 | 09 | 2019 | Marek Molnár