Ak sa stratifikácia nemocníc dotkne komfortu nemocníc, Sme rodina ju nepodporí
27 | 09 | 2019 I TASR

Ak sa stratifikácia nemocníc dotkne komfortu pacientov, Sme rodina ju nepodporí. Šéf hnutia Boris Kollár takto reaguje na návrh zákona prinášajúci reformu slovenských nemocníc, ktorý v piatok odobrila vláda. Hnutie si chce preto v prvom rade predmetný zákon o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti poriadne pozrieť.


"Presne si pozrieme návrh zákona, pretože pre nás je najdôležitejšie, aby sa stratifikácia nedotkla pacientov. Rokovali sme o tom a bolo nám to prisľúbené, ale, samozrejme, niečo iné sú sľuby a niečo iné realita, preto si to chceme naozaj pozrieť a v prípade, ak sa to dotkne komfortu pacientov, tak to nepodporíme."

Vláda v piatok odobrila zákon o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorý prináša reformu slovenských nemocníc. Po rokovaní kabinetu to potvrdil premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) s tým, že reforma je naplánovaná na niekoľko volebných období.

Zmyslom navrhovanej právnej úpravy je, aby sa špecializovaná zdravotná starostlivosť a niektoré typy najmä invazívnych a operačných zdravotných výkonov koncentrovali do nemocníc, kde na ich poskytnutie majú potrebné zručnosti a skúsenosti, čím sa zabezpečí lepšia kvalita poskytovanej zdravotnej starostlivosti.