Zemetrasenie v Istanbule zranilo osem ľudí a poškodilo budovy
26 | 09 | 2019 I Imrich Kovačič / TASR
Zemetrasenie, ktoré zasiahlo vo štvrtok najväčšie turecké mesto Istanbul, spôsobilo ľahké zranenia ôsmim osobám, ako aj škody na niektorých budovách. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Uvedený počet zranených oznámil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorý "odhliadnuc od malých škôd" zatiaľ nedostal "žiadne správy, ktoré by vyvolávali bolesť v srdci". Minister zdravotníctva Fahrettin Koca na Twitteri potvrdil, že zemetrasenie si nevyžiadalo obete na životoch.

Otrasy, ktorých magnitúda podľa rôznych zdrojov dosahovala úroveň 5,7 až 5,8, boli zaznamenané o 13.59 h miestneho času (12.59 h SELČ). Úrad civilnej ochrany miesto ich vzniku lokalizoval v Marmarskom mori, blízko pobrežia v európskej časti provincie Istanbul, a to v približne sedemkilometrovej hĺbke pod zemským povrchom.

DEMOKRATICKÉ JADRO SaS SPĽASLO: Niektorí ostali prekvapení, že pár z nich vyzval Sulík k odchodu zo strany
Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová a poslanec parlamentu Jozef Rajtár sú prekvapení, že ich predseda SaS Richard Sulík vyzval na odchod zo strany. Čítať ďalej
26 | 09 | 2019 | TASR


Médiá zverejnili zábery zrúteného minaretu v západnom istanbulskom obvode Avcilar. Úrad civilnej ochrany eviduje škody aj na ďalších budovách, z ktorých jedna zostala naklonená. Iné zábery zachytili deti evakuované zo škôl a obyvateľov čakajúcich pred svojimi príbytkami. Vyučovanie na školách bolo pre zvyšok dňa zrušené.

Istanbulský seizmologický ústav Kandilli zaznamenal po štvrtkovom zemetrasení niekoľko tzv. dotrasov s najvyššou magnitúdou 4,4. Iba pred dvoma dňami zasiahlo túto časť Turecka zemetrasenie s magnitúdou 4,6.

Turecko je krajinou náchylnou na zemetrasenia, keďže jeho územím prechádza niekoľko zlomov v zemskej kôre. Odborníci dlhodobo varujú, že Istanbul s vyše 15 miliónmi obyvateľov môžu zasiahnuť silné otrasy.

V roku 1999 si zemetrasenie s magnitúdou 7,4 vyžiadalo na západe Turecka vyše 17.000 mŕtvych.