Veľké tajomstvo odhalené? Existoval na Venuši život? Pred 700 miliónmi rokov sa podobala Zemi, potom prišiel zlom
26 | 09 | 2019 I Ján Prokop

Existoval na Venuši život? Druhá planéta slnečnej sústavy ponúkala približne po dobu dvoch až troch miliárd rokov podmienky vhodné pre jeho vývoj, zistil najnovší výskum Goddardovho vesmírneho strediska. Klíma planéty sa dramaticky zmenila až asi pred 700 miliónmi rokov, kedy sa z Venuše stala nehostinná horúca pustatina.


Venuša je dnes právom považovaná za životu nepriaznivé miesto, a to nielen kvôli tomu, že priemerné teploty na jej povrchu sa pohybujú až okolo 460 stupňov Celzia. Nevhodná je aj jej atmosféra, ktorá postráda dýchateľný kyslík a je presýtená nebezpečnými kyselinami. A aby toho nebolo málo, na planéte sa nenachádza ani voda, ktorej prítomnosť je považovaná za jeden zo základných predpokladov pozemského života.


Dlhodobo sa ale hovorí o tom, že v minulosti bola Venuša oveľa podobnejšia Zemi. Tieto špekulácie priživila aj americká sonda Pioneer Venus, ktorá v roku 1978 objavila známky toho, že na planéte mohla kedysi existovať voda v kvapalnom stave. A rovnaký záver neskôr podporili aj ďalšie kozmické misie, ktorých cieľom bola práve Venuša.


O tom, že planéta v minulosti disponovala značným množstvom vody, sú presvedčení aj pracovníci Goddardovho inštitútu pre kozmický výskum spadajúceho pod americku NASA. Tí nedávno vykonali päticu simulácií, ktorých výsledok nasvedčuje tomu, že na Venuši počas približne troch miliárd rokov panovali stabilnej teploty medzi 20 až 55 stupňami Celzia. Viac info...

Čierna diera sa zobudila a zažiarila 75 krát jasnešie. Vedci sú bezradní
Supermasívna čierna diera v strede Mliečnej dráhy sa práve prebudila a "zažiarila" 75-krát jasnejšia ako kedykoľvek predtým. Astronómovia sú bezradní, keďže čierna diera bola viac ako 20 rokov "ticho". Čítať ďalej
14 | 08 | 2019 | Imrich Kovačič