Saúdskoarabský princ pripustil zodpovednosť za vraždu novinára Džamala Chášukdžího
26 | 09 | 2019 I Imrich Kovačič
Korunný princ Saudskej Arábie Muhammad bin Salmán pripustil zodpovednosť v kauze zabitia saudskoarabského novinára Džamal Chášukdžího. Princ to povedal v dokumente nakrútenom americkou televíziou PBS.

Chášukdží bol vlani brutálne zavraždený na saudskoarabskom veľvyslanectve v Istanbule, kam si prišiel vybaviť dokumenty. Princ doteraz o prípade verejne nehovoril, niektoré západné vlády i americká Ústredná spravodajská služba sa domnievajú, že k zabitiu dal príkaz práve princ. To ale druhý najmocnejší muž kráľovstva v rozhovore nepotvrdil.

Agentúra Reuters pripomína, že prípad poškodil princovu povesť a že odvtedy nenavštívil USA ani Európu.

"Stalo sa to v čase, keď na veci dohliadame ja. Nesiem všetku zodpovednosť," povedal princ v dokumente s názvom Korunný princ Saudskej Arábie, ktorý bude PBS vysielať 1. októbra a z ktorého boli zverejnené niektoré časti.

Rijád najprv popieral, že bol Chášukdží zavraždený. Neskôr prokurátor priznal, že bývalý zástupca riaditeľa tajnej služby nariadil repatriáciu Chášukdžího, ktorý žil v USA a patril ku kritikom pomerov v kráľovstve. Vyjednávania o návrate vraj boli ale neúspešné, takže hlavný vyjednávač nariadil novinára zabiť. Príkaz vrahom dal prostredníctvom služby Skype bývalý princov poradca Saúd Kahtání, píše Reuters.

Moderátor Martin Smith v rozhovore s princom v dokumente položil otázku, ako sa mohla vražda stať bez toho, aby o nej princ konkrétne vedel. "Máme 20 miliónov ľudí a máme tri milióny vládnych zamestnancov," znela odpoveď.

Na otázku, či vrahovia dostali možnosť použiť súkromné vládne lietadlá, princ odpovedal: "Mám ministrov na to, aby veci zariaďovali, oni sú zodpovední. Mali právo to umožniť."

Chášukdžího telo sa doteraz nenašlo, podľa vyšetrovateľov bolo zrejme rozrezané a z konzulátu odvezené. Saudská Arábia začala súdny proces, v ktorom čelí obvineniu z vraždy 11 ľudí. Doposiaľ sa konalo už niekoľko pojednávaní. OSN vyzvala k tomu, aby bol do vyšetrovania zahrnutý tiež korunný princ a ďalší vysokí predstavitelia krajiny.