„Nie sme pôvodcom agresie“: iracký prezident tvrdí, že nechce regionálnu vojnu v Iraku
26 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Iracký prezident Barham Salih varoval pred nebezpečenstvami novej vojny na Blízkom východe, pričom uviedol, že Irak sa nesmie vrhnúť do ďalšieho nákladného konfliktu so susednými štátmi, ktoré vyhľadajú boj.


Hoci Sálih hovoril s optimizmom o „sľubnej budúcnosti Iraku“ pred Valným zhromaždením OSN v stredu, Sálih bol stále dôrazný na regionálnych aktérov, ktorí sa snažia urovnať svoje spory pomocou Iraku ako bojiska, pričom zdôraznil, že krajina videla už dostatok krviprelievania.

"Nechceme, aby naša krajina bola súčasťou žiadneho regionálneho alebo medzinárodného konfliktu," prehlásil Salih na zhromaždení prostredníctvom prekladateľa. „Nechceme, aby sa naša krajina používala na urovnanie regionálnych a medzinárodných sporov. Naši ľudia už zaplatili vysokú cenu za vojny a konflikty.“

"Irak nebude odrazovým mostíkom pre agresiu v našej susednej krajine ... Mali sme dosť vojen."

Saudská Arábia a Irán sú pravdepodobne „susednými krajinami“, na ktoré Salih poukázal, hoci neuviedol ani jedno konkrétne meno.

Varovanie prezidenta prichádza v dôsledku útokov na pár saudských ropných zariadení začiatkom tohto mesiaca. Zatiaľ čo jemenskí povstalci z Houthi si pripísali zásluhy za toky, Rijád a Washington takmer okamžite pripísali vinu Iránu a trvali na tom, že v útokoch bola zapletené Islamská republika. Irán poprel akékoľvek spojenie s incidentom.

Saudský korunný princ Mohammed bin Salman sa v stredu stretol s irackým premiérom Adilom Abdul-Mahdím, aby okrem iného prediskutovali aj útoky. Saudskí predstavitelia prehlásili, že stále zvažujú ako na ne reagovať.

Pokiaľ ide o otázku terorizmu, prezident Salih tiež uviedol, že islamský štát (IS, predtým ISIS) bol „zlým sprisahaním s cieľom zničiť Irak“, pričom ocenil obete irackej armády a ďalších spojeneckých ozbrojených skupín v Populárnych mobilizačných silách (PMFs), prevažne šiitských milícií, ktoré bojujú po boku iráckej armády, z ktorých niektoré dostávajú iránsku podporu.

Perzský záliv je "na pokraji kolapsu", Rouhani varuje svetových lídrov
Iránsky prezident Hassan Rouhani povedal svetovým lídrom, že oblasť Perzského zálivu je „na pokraji kolapsu, pretože jedna chyba môže spôsobiť veľký požiar.“ Jeho varovanie prichádza uprostred napätia s Washingtonom a Rijádom. Čítať ďalej
26 | 09 | 2019 | Marek Molnár