MIMORIADNE: Umrel bývalý francúzsky prezident Jacques Chirac
26 | 09 | 2019 I TASR
Bývalý francúzsky prezident Jacques Chirac zomrel vo štvrtok vo veku 86 rokov. Informovali o tom agentúra AFP a denník Le Figaro s odvolaním sa na jeho rodinu.

"Prezident Jacques Chirac zomrel ráno pokojne v kruhu svojej rodiny," uviedol jeho zať Frederic Salat-Baroux.

Chirac stál na čele Franúzska v rokoch 1995 až 2007. Razil liberálno-konzervatívnu politiku na platforme odvodenej z politiky Charlesa de Gaulla. Jeho prezidentovanie bolo od začiatku turbulentné. Počas jeho prvého funkčného obdobia, postihla krajinu vlna nespokojnosti zamestnancov a odborové štrajky. Chirac odmietal požiadavky protestujúcich a zaviedol úsporné opatrenia.

Počas svojho prvého roka pri moci čelil generálnemu štrajku, vďaka čomu jeho popularita paradoxne vzrástla a tak bol znovuzvolený do funkcie prezidenta. Napriek tomu, že po prvom volebnom období v roku 2002 získal iba 20 percent hlasov, podarilo sa mu zabezpečiť druhé funkčné obdobie, keď porazil Jeana-Marie Le Pena, vodcu pravicovej strany Národnej fronty.

Pod jeho vedením Francúzsko zažilo oživenie ekonomiky aj medzinárodného významu. Najmä vďaka jeho pozícii "nezávislého hráča", po rokoch poslušného nasledovania USA. Slávne odmietol výzvy George W. Busha a Tonyho Blaira, aby sa v roku 2003 pripojili k Washingtonskej koalícii ochotnej napadnúť Irak. Kritizoval Izrael za vojnu s Libanonom v roku 2006.

Chirac bol stredopravicovým politikom, ktorý zastával post hlavy štátu v rokoch 1995 - 2007. V rokoch 1974 - 1976 a 1986 - 1988 bol premiérom a od roku 1977 do roku 1995 pôsobil vo funkcii starostu Paríža.