KALIŇÁK AKO SLOVENSKÝ ŠEJK? Na Slovensku vzniká firma, ktorá spája exministra so Spojenými arabskými emirátmi
26 | 09 | 2019 I Peter Bachan

Bývalý minister vnútra Robert Kaliňák je už podľa jeho slov na "politickom dôchodku". To však neznamená, že by sa nevrátil k svojej "starej láske" - podnikaniu.


K téme čítajte viac:

KALIŇÁKOV COMEBACK: Popri "poľovačke" na novinárov založil dve nové firmy. To ale nie je všetko!
Po dlhšej odmlke sa bývalý (a "najlepší", ako ho pravidelne vychvaľoval Robert Fico) minister vnútra Robert Kaliňák vracia na scénu vo veľkolepom štýle. Čítať ďalej
22 | 07 | 2019 | Peter Bachan


Kaliňák rozbieha nový biznis - figuruje v novej s.r.o. Liwa Arms Slovakia, ktorá má sídliť v budove pološtátnej zbrojovky ZVS Holding v Dubnici nad Váhom.

Keďže je v názve anglické slovo "Arms", človek by predpokladal, že pôjde o oblasť podnikania v zbrojárskom priemysle. Kaliňák ale tvrdí, že sa na túto oblasť nezameria. Firma má v predmete činnosti uvedenú aj kúpu tovaru a jeho ďalší predaj a tiež sprostredkovateľskú činnosť v oblasti obchodu.

"Je to len prevzatý názov od partnera. Skôr sa bude venovať strojárstvu," povedal Kaliňák pre SME. O podrobnostiach nechcel hovoriť s tým, že je už "civilný človek".

V minulosti na Slovensku figurovala aj firma Tatra Liwa, ktorá zabezpečovala špeciálny rad ťažkých terénnych automobilov vyvinutý pre potreby armády SAE.

"Som na politickom dôchodku a na dôchodku určite aj ostanem", tvrdí Kaliňák
Podpredseda Smeru-SD a exminister vnútra Robert Kaliňák o sebe tvrdí, že je na politickom dôchodku. To, že nebude na kandidátke Smeru-SD v nadchádzajúcich parlamentných voľbách, nevylúčil ani nepotvrdil. Čítať ďalej
12 | 08 | 2019 | TASR


Ďalšie slovo v názve firmy "Liwa" je názov oázy na západe Spojených arabských emirátov. Spojenie Kaliňáka s touto krajinou sa nevynára prvýkrát - už predtým médiá spájali exministrov biznis a túto krajinu, no predpokladalo sa, že pôjde o hotelierske aktivity.

Je nutné pripomenúť, že si Kaliňák ako minister vnútra vybudoval nadštandardné vzťahy s tamojším ministrom vnútra šejkom Saif bin Zajed Al Nahjanom.

Šejk mal Kaliňákovi minulý rok v januári darovať luxusný, na mieru vyrobený chopper vo farbách slovenskej vlajky. Hodnotu mal dosahovať približne 150-tisíc eur.

"So šejkom podpisoval memorandá o spolupráci krajín ešte v roku 2015, počas neoficiálnej návštevy emirátov. O pol roka neskôr aj s vtedajším premiérom Robertom Ficom slávnostne otvárali nové slovenské veľvyslanectvo v hlavnom meste krajiny Abú Zabí. Blízky vzťah podpredsedu Smeru s arabským šejkom sa prejavil naposledy v apríli minulého roka. Aj mesiac a pol po tom, ako podal demisiu, sa vtedy Kaliňák zúčastnil na oficiálnom prijatí šejka v Bratislave," píše ďalej SME.

Kaliňák sa môže vzdať funkcie podpredsedu SMERu a východniari si nárokujú jeho stoličku
Hlavný denník včera priniesol kuloárne informácie o dvoch možných kandidátoch na podpredsednícku stoličku v strane Smer. Podľa nových zistení sa ale môžu karty zamiešať ešte viac, než sa doteraz dalo vôbec predpokladať. Čítať ďalej
28 | 08 | 2019 | Peter Bachan


V každom prípade je spojenie slov biznis a Kaliňák neustále zaujímavé pre verejnosť, aj napriek tomu, že už je podľa jeho slov "civilný človek". Ako minister vnútra reprezentoval Slovensko v zahraničí dlhé roky, vďaka čomu sa mu určite podarilo "zozbierať" poriadny počet vplyvných kontaktov, vďaka čomu mohol pokojne prejsť z politiky späť do biznisu viac než hladko.

AKTUALIZOVANÉ: Inšpekcia zadržala Vorobjova a Mihálika, ktorý mali pre Kočnera lustrovať novinárov a prokurátorov
Inšpekcia ministerstva vnútra zadržala bývalého riaditeľa Spravodajskej jednotky finančnej polície Pavla Vorobjova a terajšieho zástupcu riaditeľa Národnej finančnej jednotky Milana Mihálika, informuje Denník N s odvolaním sa na "zdroje z... Čítať ďalej
26 | 09 | 2019 | Peter Bachan