Je na čase, aby sa Irán „vzdal nádeje“, že Európa bude vzdorovať sankciám USA, tvrdí najvyšší vodca Iránu
26 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Irán by sa mal vzdať presvedčenia, že Európa vyvráti tvrdú americkú politiku voči Teheránu, tvrdí iránsky najvyšší vodca Ajatolláh Ali Khamenei a dodáva, že by sme nemali dôverovať tým, ktorí chcú poškodiť islamskú republiku.


Vo vyhlásení vydanom vo štvrtok Khamenei uviedol, že napriek prísľubu zachrániť jadrovú dohodu z roku 2015 sa európske národy držali prakticky všetkých aspektov amerických sankcií proti Teheránu, ktoré boli jednostranne uvalené na krajinu po tom, čo Washington minulý rok od dohody odstúpil.

"[Oni] nepodnikli žiadne kroky a je nepravdepodobné, že v budúcnosti niečo urobia pre Islamskú republiku. Preto by sme sa mali vzdať všetkej európskej nádeje," tvrdí najvyšší vodca Iránu.

Spojené kráľovstvo, Francúzsko a Nemecko, ktoré boli signatármi narušenej dohody, sa posunuli ďalej, aby vytvorili nové obchodné mechanizmy s Iránom po tom, čo Spojené štáty uvrhli na Teherán nové sankcie. Tento systém však stále nie je funkčný a európske štáty sa zjavne bojia konať proti Washingtonským obmedzeniam.

Khamenei zdôraznil, že podľa jeho názoru by sa nemalo dôverovať európskym štátom, ktoré si nechcú pokaziť vzťahy s USA.

„Nemali by sme dôverovať iným krajinám, hlavne nie tým, ktoré sa zastavajú nepriateľstvu voči [iránskemu] islamskému systému pod vedením Spojených štátov a niektorých európskych krajín, pretože sú voči iránskemu ľudu otvorene nepriateľské,“ uviedol.

Teherán sa začal pomaly dištancovať od podmienok stanovených v dohode, pričom to argumentoval tým, že nebol zaviazaný rešpektovať svoju stranu dohody, ak to tak urobili aj ostatní signatári.

Rusko zatieni americkú ťažbu ropy do roku 2050, tvrdí americká energetická agentúra (GRAF)
Podľa analýzy americkej správy informácií o energii (EIA) sa predpokladá, že Rusko predbehne v surovej produkcii USA a ostatných vývozcov mimo OPEC za približne tri desaťročia. Čítať ďalej
26 | 09 | 2019 | Marek Molnár