DEMOKRATICKÉ JADRO SaS SPĽASLO: Niektorí ostali prekvapení, že pár z nich vyzval Sulík k odchodu zo strany
26 | 09 | 2019 I TASR

Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová a poslanec parlamentu Jozef Rajtár sú prekvapení, že ich predseda SaS Richard Sulík vyzval na odchod zo strany.


K téme čítajte viac:

AKTUALITA: Sulík nechce na kandidátke ľudí "okolo Jozefa Rajtára a Ľubomíra Galka", v pondelok predstaví kandidátku
Predseda strany SaS Richard Sulík dnes na tlačovej konferencii povedal, že je jeho úlohou "spraviť poriadok". Čítať ďalej
26 | 09 | 2019 | Peter Bachan


Obaja sú predstaviteľmi platformy Demokratické jadro SaS. Sulík vo štvrtok vyhlásil, že na jeho návrhu kandidátky nebudú ľudia okolo Rajtára a podpredsedu strany Ľubomíra Galka. Konečnú podobu kandidátky do budúcoročných parlamentných volieb schvália na kongrese 5. októbra.

"Osobne sme veľmi smutní z toho, čoho sme svedkami, pretože sme si nikdy nepredstavovali, že práca, ktorú sme pre SaS doteraz robili, skončí raz tým, že predseda bude vyzývať hodnotných členov strany k tomu, aby zo strany odišli. To sme si nezaslúžili. Sú to ľudia, ktorí sú nositeľmi programu, ktorým sa on teraz hrdí," povedala v reakcii na Sulíkove oznámenie Blahová. Pripomenula, že odchodom ľudí, ktorí sú súčasťou platformy, by strana prišla o celý svoj program. O výzve na odchod musia podľa Blahovej ešte podiskutovať. "Toto nám ani v najhoršom sne nenapadlo," doplnila.

"Boli sme prekvapení, že Richard Sulík označil našu platformu za neprijateľnú a dokonca nás vyzval na odchod," doplnil Rajtár s tým, že zvolaním septembrového mimoriadneho kongresu Sulík nedal prípadným kandidátom možnosť pripraviť sa v dostatočnom čase na post predsedu strany.

FICO TO KONEČNE OZNÁMIL: Kandidátku povedie premiér Pellegrini, o svojom mieste však pomlčal
Kandidátku strany Smer-SD do parlamentných volieb má viesť premiér Peter Pellegrini. Navrhne to predseda Smeru-SD Robert Fico. Informoval o tom hovorca strany Ján Mažgút. Čítať ďalej
26 | 09 | 2019 | TASR


Kroky Sulíka podľa Rajtára a Blahovej idú proti cieľom zostaviť dobrú, stabilnú vládu zo súčasnej opozície. "Nezodpovedné konanie nášho predsedu bude mať pravdepodobne následky na zostavovanie budúcej vládnej koalície," povedala Blahová.

Sulík vo štvrtok zároveň povedal, že podpredsedníčka SaS Jana Kiššová odmieta jeho ponuku byť na treťom mieste kandidátky. "Na kandidátke, na ktorej nemajú byť naši najväčší bojovníci proti mafii, byť nechcem. Neviem, ako by sme vysvetľovali náš úprimný záujem bojovať za spravodlivú krajinu bez oligarchov, keď tých najuveriteľnejších bojovníkov sa predseda zbavil," reagovala Kiššová pre TASR.

Pod deklaráciu Demokratického jadra je podpísaných 26 predstaviteľov strany. Tých podľa Blahovej Sulík vyzval na odchod. Okrem Kiššovej, Galka, Blahovej a Rajtára ju podpísali aj poslanci NR SR Vladimír Sloboda, Radoslav Pavelka či Renáta Kaščáková.

Rajtár tiež doplnil, že od iných politických subjektov ponuky nedostávajú, keďže sú členmi SaS. Blahová sa mimoriadneho kongresu, na ktorom sa má schvaľovať kandidátka, plánuje zúčastniť.

Mimoriadny nominačný kongres SaS bude 5. októbra v Jasnej, Sulík ho zvolal na základe žiadosti štvrtiny členov. Na kongrese budú členovia schvaľovať kandidátku do volieb. Sulík chce oznámiť svoj návrh kandidátky v pondelok (30. 9.), má byť jej lídrom, na druhom mieste bude europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová.

MAJÚ PREVÁDZAČI NIEČO S MINISTROM? Šéf rezortu sa bráni, "polovica dediny sa volá Gál"
Topky.sk informujú o možnom prepojení skupiny prevádzačov z južného Slovenska s ministrom spravodlivosti Gáborom Gálom. Ten však akékoľvek prepojenia odmieta. Čítať ďalej
26 | 09 | 2019 | Peter Bachan