Chemický závod vo francúzskom Rouene zachvátil požiar
26 | 09 | 2019 I TASR

Z miesta sa valí hustý čierny dym, podľa ministra vnútra by však nemal byť nebezpečný.


PARÍŽ 26. septembra (SITA/AP) - Chemický závod v severofrancúzskom meste Rouen zachvátil požiar. Oheň, ktorý v továrni Lubrizol vypukol vo štvrtok skoro ráno, hasí približne 200 hasičov. Ako pre rádio RTL uviedol minister vnútra Christophe Castaner, zatiaľ nemajú hlásenia o zranených.

Z miesta sa valí hustý čierny dym, ako však povedal Castaner, podľa predpokladov by nemal byť nebezpečný. Úrady aj napriek tomu prijali preventívne opatrenia a robia testy kvality vzduchu. V jedenástich okolitých mestách nariadili zavretie škôl a škôlok, obyvateľom domovov dôchodcov nariadili pobyt vo vnútri a obyvateľov v oblasti vyzvali, aby radšej zostali vo vnútri budov. Správa regiónu Seine-Maritime vyzvala ľudí, aby sa vyhli cestovaniu v oblasti, pokiaľ to nie je nevyhnutné.

Perzský záliv je "na pokraji kolapsu", Rouhani varuje svetových lídrov
Iránsky prezident Hassan Rouhani povedal svetovým lídrom, že oblasť Perzského zálivu je „na pokraji kolapsu, pretože jedna chyba môže spôsobiť veľký požiar.“ Jeho varovanie prichádza uprostred napätia s Washingtonom a Rijádom. Čítať ďalej
26 | 09 | 2019 | Marek Molnár

Príčina požiaru je už predmetom vyšetrovania.

Závod vyrába prísady do mazív a farieb. Podľa agentúry AP patrí k mnohým priemyselným lokalitám v Európe, ktoré vyžadujú ďalšie bezpečnostné opatrenia pre nakladanie s nebezpečnými látkami. Spoločnosť sa zatiaľ k požiaru nevyjadrila.