POSLANCI ZVOLILI ZVYŠNÝCH 4 KANDIDÁTOV NA ÚSTAVNÝCH SUDCOV
25 | 09 | 2019 I TASR

Národná rada SR zvolila zvyšných štyroch kandidátov na ústavných sudcov, ktorých ponúkne prezidentke SR Zuzane Čaputovej. Hlava štátu má z nich vybrať nových sudcov. Sú nimi Ladislav Duditš, Libor Duľa, Peter Melicher a Peter Straka. Výsledok vyhlásili v pléne po verejnej voľbe.


Poslanci v stredu vyberali kandidátov na ústavných sudcov už v piatej voľbe. Spolu zvolili všetkých 18 kandidátov. V koalícii dlhodobo nebola zhoda na spôsobe voľby. Smer-SD navrhol v stredu v pléne tajnú voľbu, tú poslanci odmietli, preto sa hlasovalo verejne. Most-Híd a SNS už dlhšie preferovali verejnú voľbu.

Na Ústavnom súde SR sa vo februári uvoľnilo deväť sudcovských miest. Parlament mal zvoliť dvojnásobný počet, teda 18 kandidátov, z ktorých mala hlava štátu vymenovať deviatich sudcov.

Niekoľko sudcov už predchádzajúci prezident Andrej Kiska vymenoval, na Ústavnom súde SR je tak v súčasnosti sedem z 13 sudcov. Prezidentka Zuzana Čaputová avizovala, že ústavných sudcov vymenuje, až keď dostane plný počet kandidátov.