Opozičnú novelu zákona o kompenzáciách ŤZP parlament posunul do druhého čítania
25 | 09 | 2019 I SITA

 Parlament v stredu posunul do druhého čítania návrh novely zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia (ŤZP) od nezaradenej poslankyne Sone Gaborčákovej.


Novela zákona má odstrániť znevýhodnenia nastávajúce v aplikačnej praxi, s ktorými sa stretávajú fyzické osoby s ŤZP, prípadne rodičia týchto osôb, najmä fyzické osoby s ťažkým zdravotným postihnutím trpiace autizmom alebo Aspergerovým syndrómom.

Opozičná poslankyňa navrhuje napríklad zmeniť percentuálnu mieru funkčnej poruchy pri zdravotnom postihnutí – poruchách psychického vývoja detí, pervazívnych vývinových poruchách (napr. autizmus), doplniť Aspergerov syndróm ako komplexnú poruchu a k duševným poruchám a poruchám správania navrhuje zaradiť okrem autizmu aj Aspergerov syndróm. Za posunutie novely zákona do druhého čítania hlasovalo 74 poslancov, proti boli štyria poslanci a hlasovania sa zdržalo 61 zákonodárcov.

Podľa novely zákona sa má zaradiť autizmus a Aspergerov syndóm medzi zdravotné postihnutia na priznanie parkovacieho preukazu. Peňažný príspevok na kompenzáciu zvýšených výdavkov súvisiacich s opotrebovaním šatstva a bielizne by sa mal priznať aj fyzickým osobám s ťažkým zdravotným postihnutím, ktorým sa poskytuje celoročná pobytová sociálna služba.

Suma mesačného peňažného príspevku na opatrovanie pri opatrovaní jednej fyzickej osoby s ŤZP by sa mala zjednotiť bez ohľadu na to, či sa fyzickej osobe s ťažkým zdravotným postihnutím poskytuje ambulantná forma sociálnej služby. Poslankyňa Gaborčáková tiež navrhuje spresniť definíciu opatrovania na účely priznania peňažného príspevku na opatrovanie.

"Teším sa, že bol návrh posunutý do druhého čítania," povedala na tlačovej besede poslankyňa Gaborčáková. Návrh bol podľa nej diskutovaný v odbornej pracovnej skupine a spracoval sa do legislatívnej podoby. Poslancom, ktorí návrh novely zákona posunuli do druhého čítania, poďakovala za podporu. Všetkých poslancov súčasne vyzvala, aby prijatie novely zákona podporili aj pri hlasovaní v druhom čítaní. "Utrpenie ľudí s diagnózou autizmus a Aspergerov syndróm je veľké a potrebujú pomoc pri každodenných činnostiach, ako aj pomoc zo strany štátu," zdôraznila.