Izraelská polícia zatkla palestínskeho ministra pre záležitosti Jeruazalema
25 | 09 | 2019 I SITA

 Izraelská polícia zatkla palestínskeho ministra pre záležitosti Jeruazalema za to, že vykonával politickú činnosť vo východnej časti mesta. Fadi al-Hadámí čelí obvineniam z toho, že údajne porušil zákon, ktorý zakazuje palestínskej samospráve vykonávať politickú činnosť v Jeruzaleme.


Hovorca izraelskej polície Micky Rosenfeld informoval, že politika zatkli v stredu ráno. Al-Hadámího pritom z podobných dôvodov zatkli aj v júni.

Za rovnaký prečin tiež stíhajú aj palestínskou samosprávou menovaného guvernéra Jeruzalema Adnana Gheita. Podľa palestínskeho predstaviteľa Adnana Husejního je cieľom zatknutia ministra zastavenie "spoločenských a kultúrnych aktivít".

Palestínska samospráva vymenúva predstaviteľov pre východný Jeruzalem, ktorý Izrael obsadil v roku 1967, no okrem niektorých ich každodenných záležitostí sú ich role prevažne symbolické. Izrael si udržiava úplnú kontrolu nad mestom. Osud Jeruzalema je už desiatky rokov predmetom konfliktu. Palestínčania chcú, aby sa z východného Jeruzalema stalo hlavné mesto ich budúceho štátu. Izrael zase vníma celý Jeruzalem ako jeho zjednotené hlavné mesto.