TRAGÉDIA: Najmenej 40 zabitých civilistov pri svadobnej hostine počas útoku afganskej armády podporovanej USA
24 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Útok afgánskych bezpečnostných síl, ktoré boli podporené Spojenými štátmi, na úkryt islamistických radikálov v afganskej provincii Hílmand sa zmenil na krvavý masaker, keď omylom zasiahli aj na svadobnú hostinu, ktorá sa nachádzala v blízkosti, pričom zomrelo desiatky civilistov vrátane detí.


Nedeľný nájazd na úkryt, ktorý sa nachádza v afganskom meste Musa Qala, sa skončil veľmi tragicky. Podľa miestnych úradníkov, bol cieľ výcvikové zariadenie, ktoré údajne využíval Taliban na výcvik samovražedných atentátnikov.

Avšak táto operácia sa zmenila na krviprelievanie, keď sa v blízkosti konala svadobná hostina s veľkou skupinou civilistov.

"Šli sme do domu nevesty na obrad henny, niektorí z nás boli vo vnútri a iní vonku, keď zrazu začala streľba ... Povedali sme bezpečnostným silám, že nie sme členmi Talibanu," prehlásil príbuzný obetí, Mohammad Salim, ktorý prežil masaker pre agentúru Reuters.

Varovanie zrejme civilistom nepomohlo, pretože aj napriek tomu bolo najmenej 40 ľudí zabitých vrátane 12 detí, zatiaľ čo 13 ďalších bolo zranených počas tohto útoku. Afganskí aj americkí vojenskí predstavitelia zvalili vinu za masaker na islamistických militantov.

Plukovník Sonny Leggett, hovorca amerických ozbrojených síl nachádzajúcich sa v krajine, uviedol, že väčšina civilistov bola zabitá pri explózií výbušných viest radikálov alebo pri ich streľbe.

Podľa úradu guvernéra provincie Helmand bolo okrem civilistov zabitých 22 radikálov Talibanu a 14 ich bolo zajatých. Medzi zabitými sa údajne nachádzali aj štyria vedúci Talibanu. Zostáva nejasné, či vládne sily utrpeli počas nájazdu nejaké straty.

Pakistanský teroristický tábor Balakot bol "reaktivovaný", prehlásil generál indickej armády
Islamabád znovu spustil teroristický tábor v Balakote, ktorý bol zbombardovaný začiatkom tohto roku, uviedla indická armáda. Letecký nálet na tábor Balakot skoro priniesol pre tieto dva národy vojnu. Čítať ďalej
23 | 09 | 2019 | Marek Molnár