Štúdie podľa poslanca Krajčího potvrdzujú, že ženy sú často donútené ísť na umelý potrat
24 | 09 | 2019 I SITA

Medzinárodné štúdie potvrdzujú, že ženy sú často donútené ísť na umelý potrat a ich rozhodnutie je robené pod nátlakom a hrozbou okolia. V rozprave k novele zákona o umelom prerušení tehotenstva to povedal poslanec Národnej rady SR a tieňový minister zdravotníctva hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Marek Krajčí.


„Zo štúdií vyplýva, že až 54 percent žien, ktoré podstúpili potrat, si neboli isté svojím rozhodnutím. Tento fakt je potom rizikovým faktorom pre psychologické problémy ženy po potrate, u ktorých sa môžu objavovať aj samovražedné myšlienky. Preto považujeme za nevyhnutné novelizovať zákon o umelom prerušení tehotenstva,“ uviedol Krajčí.

Predseda Ľudovej strany Naše Slovensko Marian Kotleba v rozprave vyzval všetkých poslancov, aby hlasovali za všetky predložené návrhy noviel zákona o interrupciách a aby koalícia ukázala, ako vážne to s touto témou myslí. K výzve sa pripojil aj člen hnutia Sme rodina Peter Pčolinský. „Koalícia dodnes nepredložila žiaden vlastný návrh k tejto téme. Úprimná snaha riešiť túto problematiku je v tejto sále, kde nie je momentálne prítomný žiadny koaličný poslanec,“ priblížil Pčolinský.

Opačný názor k téme interrupcií zastáva nezaradená poslankyňa Národnej rady SR a expertka na rodinnú politiku mimoparlamentnej strany Spolu Simona Petrík. „Počet potratov kontinuálne klesá. Preto nechápem, prečo predkladáte štyri návrhy noviel zákona o interrupciách. Novelizovať tento zákon totiž nie je potrebné,“ priblížila Petrík a dodala, že týmito novelami sa zníženie počtu potratov nedosiahne.

Na aktuálnu parlamentnú schôdzu predložili poslanci Národnej rady SR až štyri návrhy noviel zákona o umelom prerušení tehotenstva. Jozef Lukáč a Milan Krajniak z opozičného hnutia Sme rodina chcú zaviesť podmienku pristúpenia k interrupcii ešte pred siedmym týždňom tehotenstva, teda pred prvým tlkotom srdca plodu, ktorý je potrebné potvrdiť výsledkom ultrazvuku. OĽaNO predložilo návrh, na základe ktorého by sa žene, ktorá požiada o utajený pôrod, priznal nárok na nemocenské už od 21. týždňa tehotenstva.

Okrem toho chce zaviesť tehotenský príspevok od 12. týždňa tehotenstva až do odchodu na materskú dovolenku. Kotlebovci navrhujú skrátenie lehoty na vykonanie umelého prerušenia tehotenstva zo súčasných 12 týždňov na medicínsky odporúčanú hranicu osem týždňov. Novelizovaný zákon o umelom prerušení tehotenstva od poslanca Richarda Vašečku má zlepšiť ochranu práva na život nenarodených detí tým, že zruší možnosť umelého potratu na požiadanie, avšak súčasne ponechá z tejto ochrany výnimky, ktoré väčšina spoločnosti považuje za dôvodné.