Sergej Lavrov: Západ káže pravidlá o ľudských právach a liberalizme, ale nedokáže ich praktizovať
24 | 09 | 2019 I Preklad: Marek Molnár

Západné krajiny sa pýšia obranou ľudských práv a ochranou poriadku na celom svete, avšak ich činy podkopávajú dôveru a mier, pričom vytvárajú viac chaosu a utrpenia, uviedol ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.


Rétorika liberalizmu, demokracie a ľudských práv „ide ruka v ruke s politikou nerovnosti, nespravodlivosti, sebectva a viery v ich výnimočný charakter,“ napísal Lavrov v eseji, ktorá bola uverejnená v časopise Russia in Global Affairs. Pri zachovaní diplomatického dekrétu je táto esej desivým odsúdením západného pokrytectva, ktoré podľa ruského ministra zahraničia, predstavuje zradu princípov stanovených víťaznými spojencami na konci druhej svetovej vojny a založení OSN.

Falošný liberalizmus

Individuálne práva a slobody sú nezlučiteľné so sankciami, ekonomickými blokádami a „zjavnými vojenskými hrozbami“ pre štáty ako Kuba, Venezuela, Severná Kórea, Irán a Sýria, ďalej uviedol Lavrov. Bombardovanie a kampane zamerané na zmenu režimu v miestach, ako je Líbya a Irak, zničili ich štátnosť a zabili pritom desiatky tisíc obyvateľov.

"Ako prispieva bombardovanie suverénnych krajín a zámerná politika ničenia ich štátnosti k ochrane ľudských práv?"

„Objednávka založená na pravidlách?“

Ďalším pojmom, na ktorý sa Západ často odvoláva, je tzv. „Poriadok založený na pravidlách“. Avšak tieto „pravidlá“ vymýšľajú samotní západní politici a „selektívne“ si ich uplatňujú, aby slúžili ich vlastným potrebám, uviedol Lavrov.

Nedávnym príkladom tejto klamlivej taktiky bolo vyzbrojovanie strážcov svetových chemických zbraní, Organizáciu pre zákaz chemických zbraní (OPCW). Západné krajiny najprv obvinili Sýriu z chemických útokov „bez akéhokoľvek dôkazu“, potom manipulovali s postupmi OPCW, aby organizácii udelili právomoci v chemickom boji, pričom obchádzali Bezpečnostnú radu OSN. Lavrov to nazval „nebezpečným fenoménom revizionizmu“, ktorý podkopáva OSN a pripravuje pôdu pre ďalšiu konfrontáciu.

Porušené dohody

Lavrov, ako ďalší príklad nečestného správania uviedol USA a ich dohody o kontrole zbrojenia. Washington svojvoľne odstúpil od Zmluvy o protiraketových raketách v roku 2002 a Zmluvu o jadrových silách stredného dosahu tento rok v auguste. USA dokonca naznačili, že zrušia zákaz nasadenia zbraní vo vesmíre.

Americké obchodné vojny a sankcie vo Washingtone vrú, pričom chcú získať „konkurenčné výhody netrhovými metódami“, podľa Lavrova len zvyšujú nestabilitu a prehlbujú medzinárodnú nedôveru.

Polycentrický svet

Naproti tomu Rusko navrhuje, aby sa svet posunul od kráľovského myslenia 19. a 20. storočia, keď svetu dominovala hŕstka mocností. Dnešný svet je polycentrický, čo znamená, že všetky štáty musia zvážiť svoje „prístupy a obavy voči všetkým štátom, ktoré sa zúčastňujú na medzinárodných vzťahoch, a to bez výnimky.“ Len to zaručí stabilnú a bezpečnú budúcnosť, argumentoval Lavrov.

"Väčšina krajín nechce byť rukojemníkom geopolitických výpočtov iných štátov, pričom sú odhodlané použiť vnútroštátnu, ale aj zahraničnú politiku, aby tak neskončili."

Moskva ponúka ako riešenie využitie skupiny G20 v čo najväčšej miere a reformu Bezpečnostnej rady OSN, kde je aktuálne „nespravodlivo najväčším lídrom Západ“. Zreformovaný orgán bude robiť lepšie svoju prácu, ak pri nej bude rešpektovať aj záujmy ázijských, afrických a latinskoamerických národov.

Zameranie na konsenzus a diplomaciu namiesto hrozieb a tlaku je v dnešnej politike rozhodujúce, poznamenal Lavrov a uzavrel svoju esej citátom sovietskeho ministra zahraničia Andreya Gromyka: "Je lepšie desať rokov rokovať, ako byť jeden deň vo vojne."

Spojené kráľovstvo, Francúzsko a Nemecko obviňujú Irán za útok na Saudskú Arábiu, aj keď nemajú dôkazy
Lídri Spojeného kráľovstva, Francúzska a Nemecka sa bez dôkazov pripojili k Spojeným štátom a obviňujú Irán z nedávneho útoku na saudské ropné zariadenia. Čítať ďalej
24 | 09 | 2019 | Marek Molnár