Pakistanská armáda vycvičila Al-Káidu, ale v časoch, keď boli „džihádisti hrdinovia“, prehlásil pakistanský premiér
24 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Teroristická skupina Al-Káida, ktorá bola obvinená z útoku z 11. septembra 2001, absolvovala vojenský výcvik v Pakistane už v 80. rokoch, cieľom však bolo bojovať proti sovietskej armáde v Afganistane.


V pondelkovom rozhovore pre Radu pre zahraničné vzťahy v New Yorku bola na pakistanského premiéra, Imrana Khana, položená otázka, či Islamabad uskutočnil vyšetrovanie toho, ako líder al-Káidy Usáma bin Ládin mohol roky žiť v Pakistane predtým, ako ho USA našli a zabili v roku 2011.

"Vyšetrovanie sa uskutočnilo, ale ... neviem, aký bol záver," odpovedal Khan. Potom naznačil, že prežívanie bin Ládina mohlo byť výsledkom „prepojení“ medzi pakistanskou armádou a teroristickou skupinou.

"Pakistanská armáda, ISI [Inter-Services Intelligence], vyškolila Al-Káidu a všetky tieto skupiny v boji proti [Sovietskemu zväzu] v Afganistane. Po jedenástom septembri, keď sme sa otočili o 180 stupňov a šli proti týmto skupinám, veľa vojakov s nami nesúhlasilo,“ uviedol Khan.



Khan ďalej uviedol, že USA pomohli Pakistanu „zorganizovať odpor“ voči sovietskej okupácii v Afganistane, pričom vyhlásil, že v osemdesiatych rokoch boli „džihádisti hrdinovia“.



Spojené kráľovstvo, Francúzsko a Nemecko obviňujú Irán za útok na Saudskú Arábiu, aj keď nemajú dôkazy
Lídri Spojeného kráľovstva, Francúzska a Nemecka sa bez dôkazov pripojili k Spojeným štátom a obviňujú Irán z nedávneho útoku na saudské ropné zariadenia. Čítať ďalej
24 | 09 | 2019 | Marek Molnár