Kočner po vražde Kuciaka kalkuloval a kombinoval tak, až sa prerátal. Legenda o jednom gaunerovi končí
24 | 09 | 2019 I Peter Bachan

Po minuloročnej vražde novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa podozrenie oberalo dvoma smermi - na taliansku mafiu, o ktorej písal Kuciak ako poslednej, a na Mariana Kočnera, ktorý sa mu pol roka predtým vyhrážal cez telefón.


K téme čítajte viac:

VYŠETROVATEĽ PRISTÚPIL K UKONČENIU VYŠETROVANIA VRAŽDY J. KUCIAKA (AKTUALIZOVANÉ)
Vyšetrovateľ pristúpil k ukončeniu vyšetrovania v prípade vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Čítať ďalej
23 | 09 | 2019 | TASR


Vtedy ešte nebolo jasné, kto za vraždou teda stojí - tak, ako mnohých napadol Kočner ako prvý, tak túto možnosť aj rýchlo zavrhli - "veď by predsa nebol taký sprostý, že by sa mu vyhrážal, aby potom padlo podozrenie priamo na neho," asi v takom štýle rozmýšľali mnohí z nás.

Dnes už vieme, že Kuciak bol lustrovaný políciou spolu s ďalšími novinármi políciou práve pre Kočnera. Dag Daniš včera načrtol možnosť, že po tom, ako Kočner zistil, že Kuciak pracuje na talianskej mafii, si mal objednať jeho vraždu z obavy ďalších zistení ohľadom káuz DPH či hotelov na Donovaloch.

KOČNER SA PÝTAL NA "HRUBÚ SILU": "Koľko nás tam bolo?" Pre Ťapákovú to bolo "veľmi nepríjemné"
Výsluch Ťapákovej sa snažil Kočner využiť naplno. Čítať ďalej
10 | 09 | 2019 | Peter Bachan


"Kočner pravdepodobne využil „taliansku stopu“ ako ideálne krytie. V ten deň, keď polícia potvrdila vraždu Jána a Martiny, dal Kočner rozhovor Novému času. Tvrdil, že nie je dôležité, o čom novinár písal v minulosti, ale o čom sa chystal písať a na čom pracoval. Tam malo podľa Kočnera smerovať vyšetrovanie," napísal komentátor Aktualít.

V tejto nôte mu pomáhal aj vtedajší policajný prezident Tibor Gašpar, ktorý takmer okamžite navádzal novinárov a verejnosť smerom, ktorý vyhovoval Kočnerovi - taktiež hovoril o talianskej mafii.

Netreba zabudnúť ani na generálneho prokurátora Jaromíra Čížnára, ktorý síce sľuboval "peklo", no neprišlo dokopy nič - akurát museli skončiť dvaja námestníci generálnej prokuratúry pre komunikáciu priamo s Kočnerom a Alenou Zsouzsovou.

OVPLYVŇOVANIE NOVINÁROV MARKÍZOU? Podľa Kočnera to je realita, oháňa sa PR firmou
Marian Kočner na pojednávaní v kauze zmeniek TV Markíza načrtol spochybnenie dôveryhodnosti novinárov a televízie Markíza. Čítať ďalej
10 | 09 | 2019 | Peter Bachan


Problém však nastal vtedy, keď žačali aj tieto nitky talianskej mafie viesť naspäť na Slovensko - a to priamo na úrad vlády, kde v tom čase "panoval" Robert Fico so svojou chránenkyňou Máriou Troškovou. To už Kočner zrejme nedomyslel - pád Kaliňáka, Fica, a eventuálne aj Gašpara, bol jeho koncom. Netreba zabúdať aj na ďalších "aktérov", ktorí dlhodobo kryli jeho "prešľapy", ako bol aj napríklad Krajmer, ktorý sa objavil na mieste činu takmer okamžite po prevalení, či Hraško.

To, čo nasledovalo potom, už vieme - Kočnera museli urýchlene zatknúť v kauze zmenky, keďže operatívci zistili, že plánuje možný útek zo Slovenska, o ktorom sa bavil ešte predtým s dnes už odsúdeným Ladislavom Bašternákom.

V septembri polícia vypátrala a zadržala vykonávateľov vraždy spolu s jej organizátorkou Alenou Zsuzsovou. Cez týchto ľudí sa nakoniec dopracovali k tomu že Marian Kočner je jedným z nožných objednávateľov vraždy Kuciaka.

NOVÉ KOČNEROVINY: Jankovská, Bödör, a dokonca aj Bugár! Ten však všetko zaprel
Kočnerove správy sa niekedy zdajú byť prorocké - o čom sa bavil s ľuďmi, to sa aj stávalo. No vie vždy. Čítať ďalej
17 | 09 | 2019 | Peter Bachan


Ako "bonus" sa po zadržaní Zsuzsovej "priplazil" na políciu aj Peter Tóth, ktorý vyšetrovateľom odovzdal telefón Mariana Kočnera, vďaka ktorému dokázal napredovať celý prípad omnoho rýchlejšie a odhalil aj celú sieť kočnerových "nohsledov" a pre neho spoľahlivých kontaktov - cez bývalých SIS-károv, ktorí spolupracovali s Tóthom, Moniku Jankovskú, sudcov, prokurátorov, upriamil svetlo na nitriansky klan Bbödörovcov, Dobroslava Trnku, Dušana Kováčika, a v poslednom rade "šéfa" Roberta Fica.

Ak niekto "hrá" tak vysokú hru, musí si veriť, že všetky jeho konštrukcie a plány sú nepriestrelné. Aby bol aj úspešný vo svojom pláne, musel mať aj dobre "rozdané karty" v podobe krytia a ďalších zábezpek, ktoré mu mali zaručiť odpútanie pozornosti a krytie.

KOČNEROVA VÝPOVEĎ: "Mňa keď neodsúdia, tak tu bude asi revolúcia". Prečítajte si to najdôležitejšie
Marian Kočner dnes pred senátom v Justičnom paláci v Bratislave vypovedal k zmenkám televízie Markíza. Jeho výpoveď ale viac odhaľuje reálie slovenskej politiky na prelome tisícročí, než ozrejmuje pôvod zmeniek. Čítať ďalej
09 | 09 | 2019 | Peter Bachan


Nevyšlo mu to, a teraz, keď je vyšetrovanie na konci, sa blíži celý prípad ku koncu. Aký bude nasledujúci osud Mariana Kočnera, niekdajšiu hviezdu tlačoviek na TA3 a Smotánky TV Markíza, bude pozorne sledovať celý národ.

Netreba však zabúdať na to, že Kočnerom to nekončí - treba sa postarať aj o dotiahnutie všetkých prípadov, v ktorých bol namočený on a "jeho ľudia", inak to opäť stráca zmysel. Zbavíme sa jedného gaunera, no jeho spolupracovníkov nie, keďže ich prehrešky "neboli tak vážne"? Na Slovensku už našťastie takto rozmýšľa málokto - len tí, ktorým ide naozaj o krk.

Úniky z vyšetrovacieho spisu sú problém, pred ktorým niektorí novinári zatvárajú oči. Kto z toho ťaží najviac?
V akom záujme sa dejú úniky z vyšetrovania vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej? Čítať ďalej
11 | 09 | 2019 | Peter Bachan