"Na Slovensku chýba nadšenie niečo budovať, musíme to zmeniť", vyhlásil Danko
23 | 09 | 2019 I TASR

Predseda Národnej rady Slovenskej republiky Andrej Danko vycestoval na oficiálnu návštevu Kazašskej republiky. Za sebou má prvé bilaterálne stretnutia, zúčastní sa taktiež euro-ázijského samitu. Spolu so svojimi kolegami z iných parlamentov, ale tiež medzinárodných a medziparlamentných delegácií, budú rokovať o témach ohľadom kultúrnej výmeny, hospodárstva, turizmu a tiež obchodu.


Kazachstan je strategickým štátom v boji o udržateľný rozvoj euro-ázijského priestoru a má rozhodujúci vplyv na politický, rovnako ako aj na hospodársky vývoj v regióne. Aj preto sa predseda parlamentu Andrej Danko v úvode svojej zahraničnej cesty stretol so svojím tamojším náprotivkom Nurlanom Zajrullajevičom Nigramtulinom, predsedom Mažilisuparlamentu Kazašskej republiky. "Stretávame sa už po niekoľkýkrát, máme za sebou niekoľko rokovaní na rôznych fórach. Prioritou dnešného stretnutia, rovnako ako aj samitu, je vyslať do Európskej únie signál, že musíme viesť intenzívnejší dialóg,“ vysvetlil Andrej Danko.

Okrem dolnej komory kazašského parlamentu absolvoval rokovanie aj s Darigou Nursultanovnou Nazarbajevovou, ktorá je predsedníčka hornej komory parlamentu a prijal ho aj predseda vlády Kazachstanu, Askar Uzakpajevič Mamin.

Na rokovaniach Andrej Danko podčiarkol, že výmena informácií je veľmi dôležitá z hľadiska diskutovania o vývoji v geopolitickom regióne, do ktorého patríme tak, aby bola čo najviac prospešná pre ľudí, a aby sa z teoretickej roviny premietla aj do tej praktickej. "Dôležité je počúvať a učiť sa. V porovnaní s Kazachstanom ma napríklad mrzí, že nerozvíjame obchodný potenciál, ktorým Slovensko disponuje.

Spravím všetko preto, aby náš milovaný štát napredoval. Keď sme dnes išli mestom, videli sme moderné nemocnice, cesty a iné veci, o ktorých my na Slovensku zatiaľ len hovoríme. Niekedy sa až hanbím, že ako stagnujeme v tých infraštruktúrnych veciach. A nie je to vždy len o peniazoch. My máme peňazí dosť, len nemáme ako keby nadšenie alebo chuť budovať niečo. Stagnujeme, a to sa musí zmeniť,“ apeloval šéf parlamentu.

V utorok predseda NR SR vystúpi na 4.ročníku euro-ázijského samitu, na ktorom sa zúčastnia parlamentné delegácie zo 65-tich krajín. Celkovo sa očakáva viac ako 1300 účastníkov podujatia. Medzi inými potvrdili svoju účasť aj predseda maďarského parlamentu, zástupcovia Rakúska, Bulharska, Číny, Chorvátska, Francúzska, Nemecka, Talianska, Japonska, Slovinska, Kórejskej republiky, Lotyšska, či Ruska. Andrej Danko vystúpi v hlavnom paneli rečníkov.

"Dostať príležitosť vystúpiť v hlavnom bloku, medzi prvými, hneď po prezidentovi a po hlavných gestoroch tohto podujatia, je česť pre Národnú radu Slovenskej republiky. To nie je o osobe, ale to je o tom, že nás Slovákov v euro-ázijských trhoch veľmi dobre vnímajú a máme veľký priestor na rozvíjanie spolupráce,“ uzavrel predseda parlamentu.