Leto končí. Dnes nastane jesenná rovnodennosť.
23 | 09 | 2019 I Gabriel Matta

Na Slovensku dnes (pondelok 23. septembra) nastane jesenná rovnodennosť presne o 09.50 h stredoeurópskeho letného času (SELČ).Na celej severnej pologuli, v závislosti od časového pásma, nastáva jesenná rovnodennosť od nedele (22. 9.) do dnešného dňa, pričom dnes to bude o 07:50 h svetového koordinovaného času (UTC).


Rovnodennosť (aequinoctium) je v astronómii okamih, keď má Slnko voči svetovému rovníku nulovú deklináciu a slnečné lúče dopadajú v mieste rovníka kolmo na zemský povrch. V okamihu rovnodennosti sa Slnko nachádza v jesennom alebo v jarnom bode.





Tento jav je spôsobený sklonom zemskej osi a obehom Zeme okolo Slnka. V čase jesennej rovnodennosti sa na severnej pologuli začína jeseň, na južnej pologuli jar. V deň jesennej i jarnej rovnodennosti je na hociktorom mieste na zemeguli deň rovnako dlhý ako noc. Odlišná je situácia na zemských póloch. Jesennou rovnodennosťou na severnom póle - v Arktíde - začína polročná polárna noc. Slnko zapadne a vyjde až po dni jarnej rovnodennosti. Opačná situácia vznikne na južnom póle - v Antarktíde. Tam sa začína polárny deň, ktorý bude trvať tiež pol roka.

Okamih rovnodennosti nenastáva každý rok v rovnakom čase. Príčinou toho je rozdielna dĺžka astronomického a občianskeho roka a vkladanie prestupného dňa - 29. februára - každý štvrtý rok. Začiatok tzv. astronomickej jesene nastáva v rozmedzí od 21. do 24. septembra.